Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Potpuno smo opredijeljeni za projekt Bratunac-Ljubovija

Denis Zvizdić
21.03.2018.
u 12:42

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovorajući na izaslaničko pitanje Sredoja Novića u vezi s graničnim prijelazom između Bratunca i Ljubovije, na sjednici Doma naroda državnog parlamenta kazao je da su Vijeće ministara i sve institucije BiH jako posvećene što bržoj realizaciji ovoga vrlo kompleksnog projekta.

Izaslanik Sredoje Nović postavio je pitanje kada će biti otklonjene sve administrativne prepreke za izgradnju i uspostavljanje zajedničkog prelaza između Bratunca i Ljubovije, te ko je sa bosanskohercegovačke strane odgovoran za kašnjenje.

Predsjedatelj Zvizdić je naveo je da se ovaj projekt sastoji od izgradnje jednog infrastrukturnog projekta, to je most Bratunac-Ljubovija, od pristupnih puteva, uspostavljanja ili realiziranja i potpisivanja dva sporazuma koja treba da prate uspostavljanje takvog graničnog prijelaza i konačno izgradnju terminala i svih drugih pratećih objekata u skladu sa kategorizacijom samog prijelaza.

Istaknuo je da sasvim odgovorno tvrdi da niti Vijeće ministara BiH, a niti ijedna institucija Vijeća ministara, na bilo koji način nije kočila ovaj proces, nego naprotiv "bili smo inicijatori ubrzavanja svih procedura vezanih za ukupan projekat koga zovemo Bratunac-Ljubovija".

- Ključni prioritet u ovome projektu je postizanje međudržavnog sporazuma o kategorizaciji graničnih prijelaza, s obzirom na to da u aktuelnom sporazumu koji postoji između BiH i još uvijek i u to vrijeme Srbije i Crne Gore ne postoji granični prijelaz Bratunac-Ljubovija. Taj sporazum je pripremljen od strane BiH. Imali smo od Ministarstva sigurnosti najmanje tri intervencije ili urgencije da se u zajedničku mješovitu komisiju imenuju članovi uime Vlade Srbije, što do sada nije urađeno - naveo je Zvizdić.

Kazao je da je upravo zbog toga on obavio u zadnjih 15 dana par razgovora i s predsjednicom Vlade Srbije kako bi taj proces ubrzali.

- S druge strane, namjera BiH je da taj prijelaz bude međunarodnog karaktera za promet ljudi i roba, što znači da će terminal imati fitosanitarne i sve druge komponente. Činjenica da smo u potpunosti opredijeljeni je u tome da smo osigurali 11 milijuna KM za ovaj projekat. To stoji spremno, a spremna je i tehnička dokumentacija za izgradnju terminala prelaza i svih drugih pratećih objekata - naveo je Zvizdić.

Dodao je da je spreman i prijedlog sporazuma između BiH i Srbije u smislu kategorizacije graničnog prijelaza.

Po njegovim riječima, prije nekoliko dana je dogovoren sporazum između Uprave za indirektno oporezivanje i Ministarstva prometa i veza RS-a, u vezi sa detaljima sporazuma pogotovo u vezi sa članom 7 koji je diktirao imovinsko-pravne odnose i samu lokaciju.

- To je trenutno kod notara i ide prema Uredu za zakonodavstvo, a poslije toga u proceduru u Vijeće ministara. Budite uvjereni da smo potpuno opredijeljeni za ovaj projekat - zaključio je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije