predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Neophodna nam je avio-linija Sarajevo-Podgorica - Skoplje

03.11.2017.
u 16:08

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije pokrenuli su inicijativu za uspostavljanje avio-linije Sarajevo-Podgorica-Skoplje.

Nakon inicijative koju su usuglasili predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Republike Makedonije Zoran Zaev na marginama Summita 100 biznis lidera, koji je održan početkom listopada u Skoplju, o pokretanju avio-linije Sarajevo- Podgorica-Skoplje, na konferenciji u četvrtak u Budvi, potvrđena je zainteresiranost sve tri strane i dogovoreno da se pokrene njena realizacija.

- Prilikom razgovora u Skoplju i u Budvi, svi smo vrlo jasno konstatovali da je najveći problem zapadnog Balkana vrlo loša komunikacijska povezanost u vidu, prije svega, prometne infrastrukture. Da bi došli iz Sarajeva do Skoplja ili do Podgorice morate se voziti satima - kazao je Zvizdić danas u Sarajevu.

Tako da je, dodao je on, prvobitna ideja ili ideja o kojoj su razgovarali bila da se, prije svega, navedena tri grada povežu avio-linijom kako bi omogućili brži protok i suradnju, prije svega, između privrednika, a onda i između građana i turista.

Zvizdić kaže da je u četvrtak s premijerima Crne Gore i Makedonije Duškom Markovićem i Zoranom Zaevom imao priliku napraviti finalni dogovor koji će značiti da će napraviti zajedničku inicijativu ka jednom broju avio-kompanija za koje su sigurno da će biti zainteresirane za uspostaljanje avio-linije Sarajevo-Podgorica-Skoplje.

- Prilikom posjete bugarskog premijera Bosni i Hercegovini i on je istaknuo zainteresiranost da ta linija bude produžena do Sofije. Vidjet ćemo da li će tako biti, ali u ovom trenutku nam je neophodna avio-linija Sarajevo-Podgorica Skoplje - istaknuo je predsjedatelj Zvizdić.

Po njegovim riječima, prije nekoliko dana uspostavljena je avio-linija Sarajevo - Podgorica, ali je potrebna veza sa čitavom regijom, i sa Tiranom, i sa Skopljem, i sa Podgoricom.

- Moramo našim privrednicima omogućiti da mogu imati mnogo frekventniju konekciju, jer trgovinska razmjena raste i mi želimo da ona bude uduplana u idućih nekoliko godina. Mislimo da će ta inicijativa biti realizirana u dogledno vrijeme - zaključio je Zvizdić.                  

 Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?