Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zovko pozdravila usvajanje Izvješća o posljedicama pandemije COVID-19 na vanjsku politiku EU-a

25. studenoga 2020. u 15:32 0 komentara 131 prikaza

Europski parlament usvojio je Izvješće o posljedicama pandemije COVID-a 19 na vanjsku politiku Europske unije. Izvjestiteljica iz sjene ispred Europske pučke stranke (EPP) za ovo izvješće, Željana Zovko, izjavila je:

"Virus nije utjecao samo na uvjete življenja, nego i na geopolitičku dinamiku. Kriza je dodatno naglasila značaj multilateralne suradnje". 

Zovko je poručila kako je Europska unija osnivanjem Team Europe pokazala spremnost pružiti pomoć partnerima koji se suočavaju s poteškoćama u vremenu pandemije.

"Nažalost, napori koji se u ovoj situaciji ulažu u Europskoj uniji i u susjednim zemljama nailaze na opstrukcije od strane nekoliko globalnih igrača. Dezinformativne kampanje ugrožavaju aktivnosti koje provodimo, uključujući u zemljama zapadnog Balkana, a također izravno ugrožavaju zdravstvenu situaciju",  istaknula je Zovko. 

Prema izvješću, EU mora ojačati svoju internu otpornost, razviti nova partnerstva te osnažiti multilateralnu viziju. Izvješće naglašava potrebu za bolje ujedinjenom EU s otvorenom strateškom autonomijom, kao i potrebu za smanjenjem ovisnosti o trećim zemljama u strateškim sektorima, kao što je zdravstveni sektor. 

Europski parlament ovim izvješćem još glasnije poziva na jasnu pristupnu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana i pružanje potpore naporima koje ulažu zemlje u susjedstvu Unije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.