Mnoge će iznenaditi:

Znate li koliko dugo trebate čuvati dokaz o plaćanju računa i režija?

recesija računi
01.10.2023.
u 10:10

Jeste li se ikada našli u situaciji da vam je došla opomena za neplaćanje računa, a vi ste sigurni da ste ga uplatili? U međuvremenu ste naravno račun bacili, a odrezak niste sačuvali te nemate dokaza da je plaćanje stvarno izvršeno? Kako bi izbjegli ovakve neugodne situacije potrebno je jedno vrijeme čuvati potvrde o plaćanju računa, prenosi portal zgradonačelnik.hr.

Većina nas u današnje vrijeme svoje račune plaća putem Internet bankarstva, na kojem možemo pronaći izvode računa koje smo platili, ali treba znati kada je račun plaćen da bi mogli pronaći i taj dokaz. Stoga, na uplatnice koje ste dobili jednostavno napišite datum plaćanja i spremite ih u slučaju da vam zatrebaju.

Svima nam se prilikom plaćanja računa znaju potkrasti i greške, poput krivo utipkanog broja. Ako se to dogodi, tvrtka kojoj plaćate račun neće imati provedeno vaše plaćanje i mogla bi vam poslati opomenu. Zbog toga je, također važno sačuvati uplatnice koje vam dolaze kako bi vidjeli gdje je nastala greška i dostavili dokaz o plaćanju.
 

Jednu godinu:

    Električna i toplinska energija
    Plin
    Voda
    Dimnjačarske usluge
    Telefon, Internet i mobitel
    Čistoća
    Isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva
    Pristrojba HRT-a
    Pošta, telegraf i telefon za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima
    Pretplata na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena

Tri godine:

    Komunalna naknada
    Pričuva
    Grobna naknada
    Dopunsko zdravstveno osiguranje
    Najamnina
    Naknada štete
 

Pet godina:

    Kazne za parking
    Ugovori o životnom osiguranju
 

Šest godina:

    Porezna obveza
 

Deset godina:

    Obveza nastala pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela

Ipak, stručnjaci i financijski savjetnici preporučaju da se računi čuvaju i duže od navedenih rokova jer tvrtke često znaju pokrenuti proces ovrhe nakon isteka nekog od roka. Zato, najbolje je nabaviti debeli fascikl i račune čuvati deset godina jer nakon tog vremena nastupa zastara za ovrhu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije