NAJBLIŽA SUSJEDA

Znanstvenici upozoravaju: Zemlju očekuje sudbina Venere

19.04.2018.
u 16:20

Znanstvenici vjeruju kako je Venera samo primjer onoga što očekuje i našu planetu

Znanstvenici iz NASA-e upozorili su kako bi planet Zemlja mogao postati kao i Venera, planet najbliži zemlji u našem Sunčevom sustavu. 

– Venera bi nam mogla poslužiti kao primjer što Zemlju očekuje u budućnosti – napisali su u svom novom istraživanju znanstvenici Giada Arney iz NASA-inog laboratorija za Sunčev sustav i Stephen Kane koji radi na Sveučilištu Kalifornija u odjelu za znanost.

– Iako je Venera trenutno jedna od najnenaseljenijih mjesta u Sunčevom sustavu, naša najbliža susjeda mogla bi nam otkriti opće procese kako se planetarni okoliš razvija – stoji u istraživanju, piše Metro.

Venera je drugi planet do Sunca i najbliža je Zemlji. Obje planete su gotovo jednake veličine, no za razliku od zeleno-plave Zemlje, okoliš na Veneri je potpuno drugačiji.

Ona je najtopliji planet u našem sunčevom sustavu, a temperatura u njezinoj atmosferi doseže i do 462 stupnja Celzijeva što je dovoljno da otopi olovo.

No, znanstvenici vjeruju kako kod naše susjede nije uvijek bilo tako 'grozno'. Vjeruje se kako je Venera nekoć bila naseljeni planet na kojoj je postojao život, no nešto je pošlo po krivu.

– Venera je u svojoj dalekoj prošlosti imala uvjete za život, a vjeruje se i kako je na površini imala oceane – tvrde istraživači.

– No, ostali su samo maleni fragmenti tog izgubljenog raja prema kojima su znanstvenici dobili nepotpunu sliku istine o Veneri – navode.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?