Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Znanstvenici upozoravaju: Čuvajte bioraznolikost ili se pripremite na nove pandemije

29. listopada 2020. u 18:57 0 komentara 128 prikaza
sume

Pandemije će postati sve češće, brze će se širiti, odnositi više života i znatnije naštetiti gospodarstvima od covida-19 ako ljudi ne zaustave uništavanje staništa koje pridonosi tome da virusi skaču sa životinja na ljude, upozorilo je istraživanje objavljeno u četvrtak. 

Zaključci studije pokazuju da bolja zaštita tropskih šuma i drugih bogatih ekosustava pomaže u usporavanju klimatskih promjena i spašavanju životinjskih i biljnih vrsta, što samo po sebi sprječava nastanak budućih pandemija. 

"Pokazuje se da kad djelujemo protiv pandemija radimo nešto i za klimatske promjene i bioraznolikost, a to je dobra stvar“, rekao je Peter Daszak, zoolog i voditelj istraživanja na kojem je radilo 22 međunarodnih stručnjaka. 

Oni su zaključili da oko polovice od procijenjenih 1,7 milijuna neotkrivenih virusa u prirodi može zaraziti ljude. 

Aktivnosti poput ilegalne trgovine divljim životinjama, krivolova ili krčenja šuma za uzgoj monokultura stavljaju ljude u veću opasnost da na njih prijeđu patogeni iz prirode. Znanstvenici vjeruju kako je covid-19 vjerojatno prešao sa šišmiša na čovjeka na tržnici u Kini. 

Prevencija takvih događaja stotinu je puta jeftinija od pandemija, no vlade se i dalje oslanjaju na borbu protiv posljedica umjesto uzroka, kažu stručnjaci i pozivaju na veću međunarodnu suradnju na tom području. 

Procjenjuje se da je pandemija covida-19 do srpnja stajala između 8 i 16 bilijuna dolara. 

Istraživanje je provela međuvladina platforma IPBES u kojoj sudjeluje više od 130 država članica. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.