INTERVJU Načelnik Čitluka Marin Radišić

Želimo realizirati inicijativu i naziv općine Čitluk promijeniti u - Brotnjo

24.05.2022.
u 10:12

Investitori iskazuju zanimanje za gradnju novih pogona, broj zaposlenih raste, vraćaju se hodočasnici

Općina Čitluk danas proslavlja svoj dan i 716. obljetnicu pisanog spomena imena Brotnjo. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Nagrada Općine za životno djelo posmrtno će biti dodijeljena prim. dr. Srećku Vlahi koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Domu zdravlja Čitluk. U povodu Dana općine Čitluk s načelnikom Marinom Radišićem razgovarali smo o brojnim aktualnim temama.

Večernji list: Dvije godine pandemije su iza nas. Kako je ona, prije svega, utjecala na gospodarstvo i (vjerski) turizam?

- Dosta negativno. Hodočasnički turizam veliki je gospodarski pokretač u našoj općini i okružju. Nakon odlične sezone u 2019., bile su urađene sve pripreme za još bolju 2020. No pandemija je sve zaustavila. Objekti za smještaj gostiju, ugostiteljstvo, suvenirnice, prijevoz... najviše su pogođeni. U 2020. dolazaka hodočasnika bilo je iznimno malo, dok se lani stanje malo popravilo. Većina objekata nije bila otvorena gotovo dvije godine. No hodočasnici se u Međugorje polako vraćaju i svi se nadamo boljoj sezoni.

Večernji list: Koliko je u pandemiji izgubljeno radnih mjesta? Popravlja li se stanje?

- Pandemija je utjecala na gubitak velikog broja radnih mjesta. U našoj općini prije pandemije broj zaposlenih dostizao je gotovo 6500. U prosincu 2019. u evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 2590 osoba. Broj je rastao do prosinca 2020., kada je u evidenciji bilo 3185 osoba. Danas ih je 2655 pa možemo reći kako se stanje normalizira. Očekujemo da će se u ovoj godini broj zaposlenih značajno povećati.

Večernji list: Unatoč pandemiji radilo se na brojnim infrastrukturnim projektima.

- Nastavili smo sa značajnim ulaganjima u prometnu infrastrukturu. Posebno je značajan završetak rehabilitacije regionalne ceste R425a na dionici od Zvirovića do Tromeđe, rađen u suradnji JP Autoceste FBiH, Ministarstva prometa i veza HNŽ-a i Općine Čitluk. Nastavljeno je s izgradnjom kanalizacijske mreže i priključivanjem korisnika. Obnovljeni su svi školski objekti osim PŠ u Gradnićima gdje uskoro počinju radovi, zgrada Doma zdravlja u Čitluku, završena prva faza izgradnje školske sportske dvorane u Bijakovićima, radi se prva faza gradnje školske sportske dvorane SŠ dr. fra Slavka Barbarića. Nakon početka radova na izgradnji Kulturno-informativnog centra u Čitluku utvrdilo se da se dio zgrade koji je bio predviđen za rekonstrukciju obvezno ukloni te da se izgradi novi objekt po projektnom rješenju koje se radi. Uskoro očekujemo nastavak radova. S Fondacijom “Olimpijada srca - Sveti Jakov” potpisan je ugovor o izgradnji ambulante DZ-a Čitluk s hitnom pomoći u župi Međugorje. Brojne projekte uspjeli smo realizirati uz potporu viših razina vlasti.

Večernji list: Što je s inicijativom da se naziv općine Čitluk promijeni u Brotnjo?

- Ta inicijativa pojavljivala se više puta od devedesetih godina prošlog stoljeća pa do danas, ali dosad nije realizirana. Utvrdili smo proceduru koju je potrebno uraditi i vjerujem kako ćemo uskoro u to i krenuti.

Večernji list: U posljednje vrijeme svjedoci smo kako BiH dobiva sve više gradova. Što Općina Čitluk treba ispuniti kako bi bila proglašena gradom?

- Dvadesetak općina u FBiH proglašeno je gradom. Zakonom je predviđeno koje uvjete za to treba ispuniti. Među njima je i broj stanovnika, no vidjeli smo kako su moguće iznimke. Iako sada, osim naziva, nema neke razlike između grada i općine kontaktirali smo Ministarstvo pravosuđa FBiH po pitanju procedure pripreme Zakona o proglašenju općine gradom.

Večernji list: Godinama se upozoravalo na nepravedan zakon kada je riječ o novcu od boravišnih/turističkih pristojbi koji (ne) ide lokalnim zajednicama. Što je s Turističkom zajednicom općine Čitluk?

- Prema tom zakonu od boravišne pristojbe ništa se nije vraćalo u mjesto gdje je prikupljena. Skupština HNŽ-a konačno je usvojila Zakon o turističkim zajednicama i unaprjeđenju turizma u HNŽ-u. Općinsko vijeće Čitluk u lipnju 2018. donijelo je odluku o osnivanju Turističke zajednice općine Čitluk. No iz razloga neriješenog financiranja, ona nije zaživjela. U skladu s izmjenama ovog zakona, obnovit ćemo njezin rad.

Večernji list: U jeku rata u Ukrajini stigle su i izbjeglice.

- Veći broj njih ranije su bili hodočasnici u Međugorju i stigli su na poziv vlasnika pansiona. Najveći broj evidentiranih u jednom trenutku bio je 244. Općina im pomaže preko Crvenog križa Čitluk. Trenutačno je u Međugorju 96 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih 50 djece.

Večernji list: Jeste li razgovarali s novim Papinim izaslanikom za župu Međugorje mons. Aldom Cavallijem?

- Razgovarao sam s nadbiskupom i zaželio mu uspješno obavljanje misije koju mu je povjerio papa Franjo. Kazao sam mu da će sve što bude potrebno od Općine biti urađeno. Nadbiskup me upoznao s izgradnjom dvorane u kojoj bi se ljeti po vrućini i zimi po hladnoći održavala misna slavlja, gradnjom spomenika ubijenim svećenicima.... Upoznao sam ga o planovima po pitanju poboljšanja infrastrukture. Cilj nam je stvaranje što boljih uvjeta za boravak hodočasnika koji nam dolaze u Međugorje.

Večernji list: Za snažniji ekonomski napredak ukazivali ste više puta na potrebu što skorijeg usvajanja zakonskog rješenja o građevinskom zemljištu. Već dulji niz godina niste u mogućnosti investitorima dodjeljivati ga.

- Zbog neusklađenosti Zakona o građevinskom zemljištu i Zakona o stvarnim pravima već osam godina nismo u mogućnosti raspolagati građevinskim zemljištem. Od investitora i dalje imamo zahtjeva za dodjelu zemljišta u gospodarskim zonama gdje bi gradili nove poslovne objekte i zapošljavali. To je velika zapreka za daljnji gospodarski razvoj. Nismo bili u mogućnosti dodjeljivati ni zemljište za izgradnju obiteljskih kuća. U 2021. je Zakon o građevinskom zemljištu FBiH dvaput skidan s dnevnog reda Zastupničkog doma FBiH. Neizvjesno je kada će prijedlog Zakona biti usvojen. Nešto građevinskog zemljišta uspjeli smo završiti preko odluka o utvrđivanju prava korištenja na građevinskom zemljištu.

Večernji list: Općina Čitluk je unutar 10 najrazvijenijih općina u FBiH, a Tromeđa Čitluk među 20 potpuno aktivnih poslovnih zona.

- U našoj općini četiri su gospodarske zone, tri su zaživjele. U najvećoj Tromeđa - Međugorje posluje veliki broj tvrtki sa značajnim brojem radnika, a imamo još slobodnih parcela za koje su investitori iskazali zanimanje. Nažalost, zbog nedonošenja Zakona o građevinskom zemljištu nismo mogli raditi dodjele zemljišta i jedan broj investitora potražio ga je u drugim općinama. Da smo imali tu mogućnost, sada bi naše gospodarske zone bile još popunjenije i u njima bi radio veći broj radnika. Prije dva mjeseca donijeli smo odluku o pristupanju izradi prostornog plana općine Čitluk 2023. - 2033. Rješavanjem problema raspolaganja građevinskim zemljištem i širenjem gospodarskih zona stvorit će se uvjeti za još veći gospodarski razvoj u općini. Tome će doprinijeti i Udruga gospodarstvenika Brotnja.

Večernji list: Hoće li Općina Čitluk uvesti neradnu nedjelju?

- O tom pitanju ranije je bilo dosta rasprava. S jedne strane, poželjno je da radnici imaju slobodnu nedjelju, a s druge, posebno u jednom dijelu godinu, ovdje boravi veliki broj hodočasnika i turista. Odluka o radnom vremenu trgovačkih i obrtničkih radnji, kao i ugostiteljskih objekata u općini Čitluk više puta je mijenjana, posljednji put 2018. Njome je reguliran rad trgovačkih i obrtničkih radnji koji se nedjeljom razlikuje od drugih dana u tjednu, a za Međugorje i Bijakoviće urađene su dodatne iznimke. U posljednje vrijeme nije bilo inicijativa za uvođenje neradne nedjelje.

Večernji list: Brotnjo je najpoznatiji vinorodni kraj s najvećim vinogorjem u BiH.

- Pandemija je utjecala i na prodaju vina, no očekujemo potpuno normaliziranje stanja. OV Čitluk lani je usvojio program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu za područje općine i odredio koje se zemljište može davati u koncesiju za sadnju poljoprivrednih kultura. Novi Zakon o vinu je u pripremi i bitno je da bude usklađen s propisima u EU.

Večernji list: ”Bijela kuga” već godinama pogađa BiH. No, lani je u Čitluku u Matičnu knjigu rođenih upisan najveći broj beba u posljednjih pet godina.

- Prema podacima iz Matičnog ureda općine Čitluk, u 2021. obavljen je upis 230 novorođenih. Općina u okviru mogućnosti pomaže obiteljima davanjem jednokratne pomoći za novorođenu djecu, kupnjom knjiga za prvašiće, osiguranjem besplatnog prijevoza za osnovnoškolce, studentskim stipendijama, vježbeničkim stažom. Svi žitelji općine kod izgradnje kuće oslobođeni su plaćanja građevinske dozvole do 200 kvadrata stambenog prostora.

Večernji list: Brotnjo je i sportski kraj. Iz njega su poniknuli Čilić, Šego, Dodig, Zubac...

- Općina iz godišnjeg proračuna preko Sportskog saveza Brotnjo sportsku djelatnost sufinancira kroz program javnih potreba u sportu. U 2021. isplaćeno je 189.852,35 KM. Sada imamo 17 klubova u 11 sportskih grana te trenira oko 1000 sportaša. Ponosni smo na uspjehe naših vrhunskih sportaša. Oni su najbolji veleposlanici našeg Brotnja u cijelom svijetu i veliki poticaj mladima da se bave sportom.

Večernji list: A kultura?

- Imamo i bogat kulturni program. Najprepoznatljiviji događaj svakako su Dani berbe grožđa - Brotnjo. Završetkom izgradnje KIC-a stvorit će se još bolji uvjeti za održavanje kulturnih događaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?