Brakorazvodne parnice

Zbog različitih zakona moguće manipuliranje putnim ispravama djece kod rastave

21.06.2019.
u 19:40

Praćenje rada i načina na koji nadležne institucije reagiraju u slučajevima povrede prava djeteta u tijeku i nakon rastave roditelja, uključujući i prekid izvanbračne zajednice, jasno ukazuju na to da je manipulacija djecom u postupcima rastave braka veoma česta, piše Večernji list BiH.

Ombudsmani Bosne i Hercegovine ukazuju na obvezu države da pruža pomoć roditeljima u ostvarivanju odgovornosti za podizanje djece te u tom smislu osigura razvoj ustanova, kapaciteta i službi za zaštitu i brigu o djeci.

Manjkavosti sustava

Ombudsmanima je jasno da postoje brojne manjkavosti sustava u zaštiti prava djeteta, tako da, kada izostaje suradnja, volja i namjera roditelja da zajednički rade na uspostavljanju normalne roditeljske komunikacije i država pokazuje nemoć zaštititi dijete.

Nepostojanje adekvatnih mehanizama zaštite, jer postojeći nisu dovoljni i nisu učinkoviti, samo ukazuje na produbljivanje konflikata i sukoba (brojni sudski i upravni postupci). Iako svjesni brojnih nedostataka u funkcioniranju centara za socijalni rad te posebice količine poslova koji obavljaju, ombudsmani naglašavaju ključnu ulogu mjerodavnih službi socijalne zaštite u pružanju zaštite prava djece u sudskim i upravnim postupcima. Posebno je naglašena potreba koordiniranog djelovanja i suradnje službi socijalne zaštite i policijskih tijela u situacijama narušenih obiteljskih odnosa, nedostataka roditeljske komunikacije, kao i onemogućavanja ostvarivanja neposrednih osobnih kontakata djece i roditelja, kako za vrijeme trajanja brakorazvodnih postupaka tako i po donošenju pravomoćne presude nadležnog suda, u cilju njezine dosljedne provedbe.

Postupajući po žalbama u oblasti konfliktnih rastava, u kojima je brakorazvodna parnica pred mjerodavnim sudom u tijeku, ombudsmani, vodeći računa o specifičnostima svake pojedine žalbe, kao što je vremensko trajanje pokrenute parnice, odnos parničnih stranaka i suradnja s mjerodavnim centrom za socijalni rad te poteškoće u ostvarivanju neposrednih osobnih kontakata roditelja i djece, naglašavaju potrebu hitnog rješavanja sporova, a koja obveza je definirana i obiteljskim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini.

Ista zakonska rješenja

U slučajevima izdavanja putnih isprava, ombudsmani konstatiraju različita postupanja i praksu mjerodavnih tijela na teritoriju čitave Bosne i Hercegovine, što nije u interesu ostvarivanja i zaštite prava djece jer se takvim postupanjima stvara pravna nesigurnost i mogućnosti za različite zloporabe.

To dovodi do ugrožavanja i kršenja prava djece.

U tom smislu apsolutno je opravdano što se mjerodavna tijela unutarnjih poslova, u slučaju bilo kakvih nedoumica, nejasnoća oko suglasnosti za izdavanje putne isprave, obraćaju mjerodavnim centrima za socijalni rad te je potrebno zagovarati ista zakonska i praktična rješenja na teritoriju čitave države uvažavajući odredbe Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije