Višemilijunski dug

Zbog nezakonitosti gasi se agencija u koju je država uložila 52 mil. KM

13.10.2018.
u 20:50

Daljnje postojanje Izvozno-kreditne agencije BiH, zbog nezakonitog davanja jamstava tvrtki Unis - Fabrika cijevi iz Dervente na posao vrijedan 90 milijuna eura, upitno je, piše Večernji list BiH. Računi te agencije su zbog sudskih sporova već mjesecima blokirani, a o radu Uprave Izvozno-kreditne agencije raspravljat će zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Naime, Uprava Agencije nezakonito je prije nekoliko mjeseci dala jamstva tvrtki iz Dervente na uvoz 65.000 tona repromaterijala radi prerade za daljnji izvoz, ali taj posao iz do sada nerazjašnjenih okolnosti nikada nije realiziran. Zbog svega je nastao dug od 90 mil. eura.

Osnovana prije 12 godina

Istraga je pokazala, kako stoji u izvješću koje će se naći pred bh. parlamentarcima, “kako UNO BiH nije zakonito postupao u slučaju praćenja uvoza repromaterijala, razduživanja PDV-a i izvoza gotovih proizvoda Unisa - Fabrike cijevi iz Dervente, a Parlamentarno povjerenstvo istražuje kako je nastao dug od 90 milijuna eura. Spomenimo kako je Izvozno-kreditna agencija BiH, ili kraće IGA, osnovana prije 12 godina kako bi stimulirala izvoz i podržavala velike projekte izvoznih bh. tvrtki. U izvješću Parlamentarnog povjerenstva piše kako su Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH još lani u studenom primili prijedloge Svjetske banke za moguće rješenje situacije u kojoj se Agencija nalazi, međutim, do danas se o njima nisu izjasnili. - IGA, kao izvozno-kreditna agencija države, usmjerena je na rad s međunarodnim financijskim institucijama, prije svega, bankama i osiguravajućim kućama, ali i drugim izvozno-kreditnim agencijama i EXIM bankama kako bi mogla pružati kvalitetnu uslugu izvoznicima. Zbog neriješenog problema s jamstvima izdanim za Unis iz Dervente, Agencija ne može naći reosiguravatelja za portfelj osiguranja ni izdati jamstva prema inozemnim korisnicima, čak ni kada je pokrivena 100-postotnim depozitom. Na stranicama Agencije stoji opis njezina posla, a to je, između ostalog, osiguranje naplate potraživanja.

“Štite od rizika”

- To je jedinstven financijski instrument koji vas štiti od rizika neplaćanja jednog ili više kupaca koji su nastali uslijed pogoršane financijske situacije ili bankrota kupca. On vam omogućava prodaju vaših proizvoda i usluga na odgođeno plaćanje, a da pri tome budete sigurni kako ćete svoja potraživanja naplatiti. Dodatnu korist čini što kupce ne morate uvjetovati pribavljanjem bankarskih jamstava i akreditiva, čime povećavate konkurentnost vaše ponude bez izlaganja dodatnom riziku - stoji na stranicama Izvozno-kreditne agencije BiH. Njihovi su klijenti jedni od najvećih izvoznika iz BiH. Neovisna revizorska kuća Deloitte nedavno je procijenila da je IGA u 2016. godini imao negativan akumulirani financijski rezultat od 189,33 milijuna KM. Obveze koje premašuju vrijednost imovine dovode u sumnju mogućnost IGA-e da nastavi poslovanje bez financiranja i podrške vlasti, naveli su revizori. Također, revizori su utvrdili da su IGA tužile domaće banke, i to upravo zbog davanja jamstava za kreditne obveze Unisa bez pokrića. IGA je utemeljen 1996. godine kao državna agencija radi provedbe projekta Svjetske banke za hitno pokretanje industrije, uz izdavanje jamstava od političkog i ratnog rizika stranim investitorima i trgovcima. 
Parlamentarna skupština BiH 2004. godine donosi Zakon o Izvozno-kreditnoj agenciji BiH i time utvrđuje nastavak rada IGE kao državne Izvozno-kreditne agencije s osnivačkim kapitalom od 52 mil. KM. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?