Banja Luka

Zbog nelegalanog prometa životinja, afrička svinjska kuga zabilježena i u Hercegovini

03.10.2023.
u 14:08

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas u Banjoj Luci da je u nekoliko općina u Hercegovini utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja. Razlog tome je nelegalni promet životinja iz ugroženih područja, zbog čega će biti podnesene krivične prijave.

Minić je rekao da je oko 70 svinja iz ugroženog područja transportirano u Hercegovinu, a nalazi su pokazali da je više od 80 posto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge.

"Riječ je o klasičnom kršenju mjera i širenju bolesti i biće podnesene krivične prijave protiv svih koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti", poručio je Minić.

On je dodao da od kraja sljedećeg tjedna nastavljaju isplatu štete prouzročene afričkom kugom svinja.

On je naveo da će biti donesen i pravilnik koji će propisati nivo biosigurnosnih mjera kako bi se moglo sigurno nastaviti sa svinjogojstvom.

"Donošenjem mjera, uspjeli smo spasiti više od pet tisuća svinja, interventnim otkupom spasili smo više od sedam tisuća najkvalitetnijih svinja, a permanentno sprovodimo i aktivnosti koje se odnose na nelegalan promet životinja", rekao je Minić.

On je naveo da je do sada eutanazirano oko 48.000 svinja u RS.

Republički veterinarski inspektor RS Vladimir Milijević upozorio je da se prilikom transporta svinja mora imati uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja.

"U suprotnom, kazna za pravnu osobu iznosi od 3.000 do 9.000 KM, za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 1.500 KM, koliko i za fizičku osobu, te za samostalnog poduzetnika od 1.000 do 3.000 KM", rekao je Milijević.

On je naglasio da će svi koji budu uhvaćeni u nelegalnom transportu dobiti krivične prijave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?