federalni parlament

Zastupnički dom donio niz odluka za suzbijanja širenja zaraze

koronavirus
Armin Durgut/Pixsell
19.03.2021.
u 07:32

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na izvanrednoj online sjednici sazvanoj zbog pogoršane epidemiološke situacije više zaključaka koje su predloženili zastupnici i parlamentarni Odbor za zdravstvo.

SDA je inicirala, a Zastupnički dom uvažio većinom glasova, da vlade županija i županijski krizni stožeri po potrebi uvode restriktivnije mjere u njihovim sredinama u cilju suzbijanja zaraze, kao i da inspekcije i policija uspostave odgovarajući nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja i života građana.

Jednim od zaključaka Doma, naloženo je hitno aktiviranje granta za zdravstvo radi podrške zdravstvenim ustanovama te odobravanje novca za dodatni prijem zdravstvenih radnika svih profila i nabavku neophodne medicinske opreme zdravstvenim ustanovama.

Na prijedlog Odbora za zdravstvo, naloženo je davanje veće ingerencije Federalnom kriznom stožeru prilikom donošenja uniformnih mjera u cilju suzbijanja brzog širenja zaraze virusom SARS-CoV-2 za područje cijele Federacije.

Naloženo je i pooštravanje kontrole već donesenih mjera u cijeloj Federaciji BiH, kao i uvođenje obveze osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu da prilože negativan PCR test.

Izražena je podrška ad-hoc timu koji je oformila Federalna vlada, zaduženom za razmatranje ponuda i pregovora o nabavci cjepiva protiv koronavirusa.

Na sjednici nije odobren prijedlog da Vlada FBiH ponovno proglasi stanje nesreće u Federaciji, ali jeste da u raspodjeli novca s federalne razine sve bolnice u Federaciji dobiju dio shodno mjerama koje prakticiraju, budući da sve sudjeluju u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Također je većinom glasova odobreno da Federalna vlada omogući nabavku PCR laboratorija županijama koje nemaju takve laboratorije - Bosanskopodrinjskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji. 

Većinom glasova je Vlada FBiH zadužena da nastavi i dodatno intenzivira aktivnosti na daljnjoj direktnoj nabavci cjepiva s ciljem dostizanja potpune imunizacije u što kraćem roku kod najmanje dvije trećine stanovnika.

Vlada također treba ograničiti marže na sve lijekove i imunološke te vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze koronavirusom, a Federalna uprava za inspekcijske poslove i MUP FBiH maksimalno treba pojačati kontinuiranu kontrolu i nadzor nad poštivanjem donesenih naredbi i epidemioloških mjera.

Izglasani su i prijedlozi da Federalna vlada, shodno aktuelnoj situaciji, dostavi hitno u parlamentarnu proceduru prijedloge izmjena i dopuna odgovarajućih zakona, kao i da donosi mjere iz njene nadležnosti u skladu s propisima i vodeći računa o određenim kriterijima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?