sjednica

Zastupnici sutra o izmjenama zakona o OSA-i

16.05.2018.
u 17:23

Po hitnom zakonodavnom postupku zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebali bi na sjednici zakazanoj za sutra, 17. svibnja razmatrati izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Prijedlog je to Vijeća ministara BiH, a zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija, dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlasti koje će se primijeniti u te svrhe.

Nalog može biti odobren za razdoblje do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Ovaj zakon potrebno je izmijeniti jer je neke njegove odredbe Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a odredbe se odnose na tajno prikupljanje podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje.

Zastupnici će biti upoznati i da Kolegij Doma nije postigao suglasnost o zahtjevu zastupnika SDA Amira Fazlića da Zastupnički dom predloži Domu naroda da izmjene Zakona o krivičnom postupku razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Također, na dnevnom redu su i izmjene Zakona o kaznenom postupku koje predlaže zastupnik HDZ BiH Nikola Lovrinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?