Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zašto je maslac tako skup, cijena ide i do 9,50 KM, a moguće da će biti i skuplje

23. lipnja 2022. u 18:44 0 komentara 111 prikaza

Porast cijena maslaca novi je udarac na proračun građana Bosne i Hercegovine. Na policama tržnih centara i prodavnica cijene ovog mliječnog proizvoda za pakiranje od 250 grama su i do 9,50 KM, a moguće je da će još više rasti, potvrdio je to za Faktor Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Objasnio je što je prethodilo novonastaloj situaciji.

- Povećanje cijena na polici rezultiralo je iz razloga što su proizvođači mlijeka inzistirali na povećanje cijene otkupnog mlijeka jer je stočna hrana u proteklih godinu dana doživjela porast za 300 posto. To se dogodilo kako bi se sačuvao mljekarski sektor jer je bilo došlo do gašenja. Onda su otkupljivači i proizvođači krenuli u periodično podizanje cijene otkupa za mlijeko, a išlo se linearnim povećanjem na policama. Jer moralo se, kada uzmete da su dizel i sve ostale stvari poskupjele, tako je i cijena mliječnih proizvoda na policama doživjela rast – pojasnio je Kahriman.

Ističe da kada prerađivači otkupe sirovi proizvod od proizvođača, oni su ponovno u trgovačkom lancima, daju proizvod po nekoj cijeni, te da su u toj priči najveći problem trgovački lanci koji ne žele odustati od neke svoje zamišljene marže.

- Ovdje su svi trebali u ovoj godini da malo zažmiriti, napraviti kompromis, kako bi se sačuvao taj mljekarski sektor. Jer cijena koncentrata iz 2020. koji je bio 48 feninga je danas 1,10 KM. Sav mljekarski sektor trpi povećanje dizela za proizvodnju hrane kabaste, povećane su cijena mineralnog đubriva... Mi smo sve te troškove pretrpjeli, tako da je naša proizvodna cijena mlijeka 1,10 KM na našim farmama, i ne možemo opstati bez povećanja cijene tog otkupa koja je došla na 70 feninga. Tako da su ti krajnji proizvodi na policama doživjeli porast. I možda će to vjerojatno ići još više, ako bude išlo linearno u odnosu na ostale stvari – dodaje Kahriman.

Kaže da ih dodatno ubija uvoz mliječnih proizvoda iz Europe.

- Ali evo, imamo provjerene informacije da je Europa zabranila izvoz mliječnih proizvoda tako da što će se dešavati u budućem razdoblju ne znamo. Ali ne možemo utjecati na tržne centre o formiranju krajnje cijene. Nas zanima da se pokuša barem zadržati proizvodnja u mljekarskom sektoru – zaključio je Kahriman.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.