Stožer civilne zaštite

Zapovijedi i upute s novim mjerama općini Čitluk

Čitluk
03.04.2020.
u 22:08

Stožer civilne zaštite Općine Čitluk donio je niz zapovijedi radi sprječavanja širenja koronavirusa u ovoj Općini. 

Donesene zapovijedi prenosimo u cijelosti: 

1. Zapovijeda se pravnim subjektima, koji su temeljem zapovijedi od 20.03.2020. godine bili izuzeti od zabrane rada, a riječ je o: trgovine prehrambenim i higijenskim proizvodima, ribarnice, ljekarne, specijalizirane trgovine medicinskim i veterinarskim proizvodima i opremom, poljoprivredne ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, kemijske čistionice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječjom opremom, trgovine hranom za životinje, trgovine građevinskim, vodovodnim i elektro materijalom, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, vele drogerije, da organiziraju radno vrijeme do 14:00 sati, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata, s time da se omogući potrebita socijalna distanca od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje higijensko epidemioloških mjera.

2. Za provedbu ove zapovijedi pod točkom 1 odgovorna je nadležna općinska inspekcija, kao i policijski organi svatko iz svoje nadležnosti, koji su dužni redovno izvještavati Općinski stožer civilne zaštite.

3. Zapovijed stupa na snagu 04.04.2020. i primjenjivat će se do donošenja nove zapovijedi, priopćeno je iz Općinskog stožera civilne zaštite. 

Pored izdanih zapovijedi, Stožer je Broćankama i Brotnjacima zbog ozbiljnosti situacije i povećanog broja oboljelih uputio priopćenje u kojemu ih poziva na odgovorno ponašanje. 

"U općini Čitluk povećava se broj oboljelih od Corona virusa. Širenje ovog virusa se mora zaustaviti, a to možemo učiniti samo zajednički.

Tražimo od vas da bez odlaganja:

1. Ne činite nikakve grupne kontakte i druženja na otvorenom prostoru, igralištima, parkovima ili u vašim domovima, jer je to rizično i može pomoći širenju epidemije,
2. Kretanje smanjite na najmanju moguću mjeru i ostanite u svojim domovima,
3. Smanjite nepotrebne kontakte sa drugim ljudima,
4. Držite se pravila razmaka i distance 2 metra ako komunicirate s drugima,
5. Ne činite bespotrebne odlaske u trgovine i benzinske crpke,
6. Držite sigurnosni razmak od kad ulazite u trgovine, ljekarne, benzinske crpke, i smanjite bespotrebno zadržavanje u istima,
7. Kontrolirajte starije osobe, vašu djecu i njihovo kretanje,
8. Perite obvezno vrućom vodom i sapunom ruke nakon svakog kontakta sa nepoznatim stvarima i predmetima i upotrebljavajte zaštitne rukavice,
9. Pojačajte osobnu higijenu,
10.Ne vozite u svojim vozilima vama nepoznate osobe ili osobe koje nisu iz kruga vaše obitelji.
11. Osobe kojima je određena mjera izolacije dužne su istu poštovati.

Još jednom pozivamo sve osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima ili sumnjaju da imaju simptome Cornavirusa - Covid 19, da se bez odlaganja stave u samoizolaciju i jave svom liječniku u Domu zdravlja Čitluk ili liječniku u općini u kojoj imaju prebivalište.
Pozivamo poslodavce da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji te da ne izlažu bespotrebnom riziku svoje uposlenike.

Nepoštivanje naprijed navedenih mjera, te eventualno povećanje broja oboljelih u općini Čitluk može prouzročiti potrebu donošenja drastičnijih mjere zabrane kretanja u cijeloj općini. Učinimo sve da do toga ne dođe!
Tražimo od vas da svojim primjerom potičete sve oko sebe na odgovorno ponašanje i pridržavanje ovih uputa, priopćeno je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije