Projekti u Zagrebu

Zagrebačke Šestine su dobile rotor, a s njim i posljednju Bandićevu fontanu

šestine
Pixsell
24.06.2022.
u 15:53

Jedni joj se vesele, drugima je nepotrebna, a ima među stanovnicima Šestina i onih koji su je prozvali posljednjom fontanom pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića. Još, doduše, nije profunkcionirala, no u svakom slučaju sad krasi novi rotor u središtu naselja, piše Večernji list.

Radovi na projektu vrijednom oko devet milijuna kuna počeli su lanjskoga travnja, ususret lokalnim izborima, no prije nego što je stigao prvi bager, velika je rasprava u Šestinama bila oko toga treba li usred novoga rotora biti fontana ili ne. Mnogi su tada negodovali da metropola ionako ima previše fontana pa da bi za ovo područje, poznato po narodnoj nošnji, odnosno folkloru, možda ipak bilo bolje u središte kružnoga toka postaviti nešto u duhu kraja. Vijeće gradske četvrti Podsljeme na čelu s predsjednikom Krešimirom Kompesakom jednoglasno je predložilo da se ondje hortikulturalno uredi kakav tamošnji simbol, poput šestinskog kišobrana, a neki su stanovnici priželjkivali skulpturu pralje ili Šestinčanke s košarom na glavi. No, to nije upalilo. Fontana je, naime, dio projekta nastalog za mandata pokojnog gradonačelnika i nije se mogla iz njega izbrisati.

– Nismo mogli promijeniti samo taj dio jer bismo onda morali odustati od cijele priče i sve ponovno projektirati. To bi realizaciju produljilo za još barem godinu dana. Dobili smo i rješenje Ministarstva graditeljstva kojim su nam potvrdili da ne možemo izbaciti fontanu iz projekta. Tako da smo odlučili nastaviti jer je taj rotor važan za ovaj dio grada – objašnjava Kompesak. Potvrđuje to Luka Maloča, vijećnik u četvrti iz redova Možemo!

– Već se bio za potrebe projekta srušio župni dvor pa nije imalo smisla sve zaustaviti. Mi smo svi bili protiv fontane, moglo se to izvesti jednostavnije. Ali bolje i ovako nego da se još novca troši za projekt u kojemu fontane ne bi bilo – govori Maloča.

Oko ovog estetskog rješenja za šestinski rotor stanovnici su se podijelili pa se tako dijelu njih ideja sviđa, a dijelu je to nepotreban i neugledan detalj na inače dobrom projektu.

– Kao i oko svega, i ovdje je bilo različitih mišljenja. Znate, nikad ne možete usrećiti sve. Kad bismo napravili anketu, možemo reći da bi 40 posto ljudi bilo za fontanu, 20 protiv, a ostali bi imali neke svoje ideje. A kad bismo imali referendum, vjerojatno se nitko ne bi ni pojavio – kroz šalu će Kompesak.

No, posljednja Bandićeva fontana, kako je neki zovu, na kraju je i pitanje koje treba staviti u drugi plan. Kažu to stanovnici, koji se vesele rješenju prometnog kaosa u tom dijelu Podsljemena, a muči ih već godinama. Novi kružni tok nalazi se na križanju Šestinskog trga, Šestinske ceste i Šestinskog vijenca, odmah kod crkve Svetog Mirka. Raskrižje je to koje već dugi niz godina slovi kao jedno od najprometnijih u cijelom gradu pa ga teško može zaobići bilo tko od vozača koji na zapad metropole putuju iz podsljemenskih dijelova Gornje Dubrave ili naselja poput Markuševca. Posljednjih godina čepovi su sve veći, a situaciji nije pomoglo ni otvorenje žičare koja je u Podsljeme dovukla još više izletnika i turista.

Radovi su trebali biti završeni još potkraj prošle godine, ali zapeli su u fazi u kojoj se kopalo oko instalacija. No, u travnju je projekt ušao u finalnu etapu, a posljednji slojevi asfalta postavljeni su početkom ovog tjedna. Problema s asfaltom i bitumenom s kojima se muče Zagrebačke ceste, kažu u četvrti, u ovom projektu nije bilo jer je taj dio radova obavljala vanjska tvrtka.

Na službeno otvorenje, napominju također, još se čeka jer se treba obaviti i tehnički pregled, ali su radovi gotovo potpuno dovršeni. A zahvaljujući tom zahvatu, ističe Kompesak, promet će biti puno protočniji za sve vozače.

– Još će biti malo problematično prema Lukšiću jer se i to treba asfaltirati, ali i taj bi dio trebao biti dovršen do kraja idućeg tjedna – kaže Kompesak. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?