Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zabranjen uvoz više od jedne tone mesnih prerađevina u RS

Riječ je o proizvodu "dimljeni pileći deluks file" proizvođača "Mis Globus" Skoplje te dvije pošiljke "Zimske salame" proizvođača "Pik" Vrbovec
11. studenoga 2019. u 18:30 0 komentara 143 prikaza
Foto: ilustracija

Inspekcija za hranu u Republici Srpskoj, u proteklih mjesec dana, zabranila je uvoz tri pošiljke mesnih prerađevina u količini od više jedne tone, jer je utvrđeno da ne ispunjavaju propisane uvjete kvaliteta.

Riječ je o proizvodu "dimljeni pileći deluks file" proizvođača "Mis Globus" Skoplje, kod kojeg je analizama utvrđen manji sadržaj ukupnih proteina od propisanog, te dvije pošiljke "Zimske salame" proizvođača "Pik" Vrbovec, za koje je utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete u pogledu rN vrijednosti, prenose agencije. 

Laboratorijskim analizama ove grupe proizvoda ispituju se parametri kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, kao što su sadržaj ukupnih proteina, ukupni fosfati, dodati fosfati, prisutnost teških metala, sadržaj bjelančevina i slično.

"Navedene pošiljke nisu predstavljale rizik za zdravlje ljudi, ali svojim kvalitetom nisu ispunjavale propisane ujvjete za prometovanje na tržištu, te je nadležna inspekcija u cilju zaštite prava potrošača i domaćeg tržišta zabranila uvoz spornih proizvoda", pojašnjavaju iz Inspektorata RS-a.

S obzirom na to da je i u prethodnom razdoblju , odnosno tijekom kolovoza, zabranjen uvoz još jedne pošiljke "dimljenog pilećeg deluks filea" proizvođača "Mis Globus" Skoplje u količini od 884 kilograma, također zbog smanjenog sadržaja ukupnih proteina, što ukupno čini četiri pošiljke u posljednja dva mjeseca, nadležne inspekcije će, kako se dodaje, zbog identifikciranog rizika pojačati kontrolu mesnih prerađevina.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.