Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zabranjen uvoz pošiljke od 636 dječjih lutki

10. prosinca 2019. u 14:28 0 komentara 45 prikaza

Zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 636 dječjih lutki tipa "Beba s cuclom Smile" i istovremeno naređeno njeno uništavanje, priopćeno  je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

U priopćenju se navodi da je sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na mjestu carinjenja Halilovići u tijeku redovnog pregleda pri uvozu naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječjih igrački- lutki tipa "Beba sa cucom Smile“, porijeklom iz Kine.

Po dostavljenim nalazima prve analize, 2. prosinca ove godine, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak bitno odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) s liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate. 

Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da se kontrolirana pošiljka, koja zbog nivoa štetnih materija ne ispunjava propisane parametre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu,  ne može uvesti niti staviti u promet u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe - navodi se u priopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.