doći će do rasta plaća

Za prvu bebu čak 300 KM više

07.12.2018.
u 16:35

Općina Grude će u 2019. godinu imati proračun od 8,245.700 konvertibilnih maraka ako se usvoji u predloženoj formi. Rekordan proračun potvrda je da se financijska situacija u gospodarski jednoj od najmoćnijih općina Federacije BiH itekako stabilizirala, piše Večernji list BiH.

Naime, mnogima su još u sjećanju teške godine iz prošlog desetljeća kada je, ‘zahvaljujući’ nepravednim federalnim zakonima, krenulo osiromašivanje gospodarskih jačih općina i gradova, a ono nije zaobišlo ni općinu Grude u ZH županiji.

Socijalni karakter

- Proračun za 2019. godinu je nešto veći nego što će biti njegovo izvršenje za 2018. godinu, a ključan razlog za to je što se u 2019. godini realizira projekt “Adriatic Canyoning” (projekt koji će pospješiti turističku infrastrukturu i uređenje Peć Mlina). Važno je istaknuti da je proračun za 2019. više nego ikad socijalnog karaktera, a on se odnosi i na rast proračunskih plaća od 10 posto, programe potpore obiteljima, povećanje naknade za svako rođeno dijete na 500 maraka - istaknuo je za Večernji list načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

I dosad je Općina davala poticaje za djecu, a radilo se o iznosima od 200 KM za prvo pa naviše, a nova odluka će vrijediti za svako rođeno. - Izvršenje proračuna ovisit će dijelom i o investicijama koje su planirane u iznosu od oko tri milijuna maraka - kazao je Grizelj istaknuvši u tom dijelu važnost potpore viših razina vlasti.

Komentirao je i rebalans ovogodišnjega proračuna. Plan za 2018. bio je da on bude 6,994.700 KM, a rebalansom je veći za skoro milijun KM i iznosi 7,982.316 KM.

Ne kriju zadovoljstvo

- Razlozi za to su dobra aktivnost na prodaji zemljišta u gospodarskoj zoni Pogana Vlaka - Poljanice kao i bolja potpora s viših razina vlasti, Županije i Federacije. Također, jednim dijelom su povećani i prihodi od izravnih i neizravnih poreza - kazao je Grizelj za Večernji list. Istaknuo je da je proračun za 2018. planiran konzervativno.

- Mi smo, iskreno, priželjkivali ove stvari o kojima smo govorili. No, u trenutku predlaganja i donošenja proračuna nismo mogli prejudicirati ni to potvrditi. Na kraju smo zadovoljni - kazao je za Večernji list načelnik ove općine u Zapadnohercegovačkoj županiji Ljubo Grizelj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?