Parlamentarna skupština

Za danas zakazana sjednica Zastupničkog doma BiH

20.09.2021.
u 07:34

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi, između ostalog, trebao biti razmatran Prijedlog zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, zakazana je za danas.

Prema najavama lidera pojedinih političkih stranaka iz Republike Srpske, zastupnici iz tog entiteta neće sudjelovati  u radu Zastupničkog doma državnog parlamenta.   

Pojedini mediji su prenijeli izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je kazao da „neće nitko ići od Srba“, te kako postoji jasan politički stav.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je, komentirajući Dodikovu izjavu da nitko od Srba 20. rujna neće ići na sjednicu Zastupničkog doma PSBiH, naveo da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz RS oko nesudjelovanja na zajedanju PSBiH, „tako da nitko nije ovlašten govoriti u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS-a koji će se i u ovoj situaciji ponašati principijelno“.

Predstavnici RS-a u institucijama BiH odlučili su da ne sudjeluju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Kaznenog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. srpnja ove godine.

Zbog najave nedolaska zastupnika iz RS-a bila je otkazana i sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta koja je trebala biti održana krajem srpnja.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za sutra, osim prijedloga proračuna institucija BiH za ovu godinu, trebao bi biti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trošarinama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili zastupnici : Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, te zahtjeva poslanika: Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, po hitnom postupku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?