Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za pet godina cijena potrošene vode bit će ista i za bh. građane i za tvrtke

12. ožujka 2021. u 15:18 0 komentara 95 prikaza

Iako je federalna Vlada predložila da za deset godina cijena potrošene vode bude ista i za građanstvo i tvrtke, Udruga poslodavaca, koja okuplja vlasnike privatnih tvrtki, traži da se takva odluka donese za pet godina. - U nacrtu uredbe propisano je da se u idućih deset godina izjednači cijena usluga za sve korisnike - pravne i fizičke osobe, javne ustanove i ostale korisnike. Prijedlog Udruge poslodavaca bio je da se cijene izjednače odmah, odnosno po stupanju na snagu uredbe, te je kompromisno usvojeno da se rok smanji na pet godina - stoji u pismu koje je Udruga poslodavaca uputila Vladi.

Tko će i koliko plaćati?

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede konačno su utvrdili metodologiju o utvrđivanju najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH. Prema novim pravilima, koja tek trebaju stupiti na snagu, najniža cijena vode koju će kućanstvo platiti bit će određena s 4% ukupnog prihoda građana u prethodnoj godini iskazanoga na razini prosječne obitelji. Po novom prijedlogu, jedinice lokalne samouprave trebale bi obavljati proračun visine priuštivosti cijene vode na godišnjoj osnovi, a prve podatke objavit će u roku od godinu dana od stupanja na snagu ove uredbe. Za socijalno ugrožene kategorije stanovništva općine i gradovi isplaćivali bi subvencije. Županije bi, po novom prijedlogu, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove uredbe, zakonima o komunalnim djelatnostima i drugim aktima trebale propisati primjenu metodologije, uspostavu regulatornoga tijela vodnih tarifa i tarifni postupak pred regulatornim tijelom. Dok se ne uspostavi jedno tijelo na razini županije ili FBiH, ovisno o tome kako će prijedlog biti usvojen, mišljenje na izračun cijena vodnih usluga po prijedlogu operatora može davati neovisno povjerenstvo koje formira županija ili revizorska kuća prema proceduri ocjene prijedloga nove cijene vodnih tarifa. Kad stupi na snagu uredba o cijenama vodnih usluga na razini FBiH za očekivati je kako će građani plaćati veće račune za potrošenu vodu. Definiranje cijena vodnih usluga pokrenulo je, na inicijativu Vlade, Ministarstvo poljoprivrede, a na više puta ponovljene inicijative javnih komunalnih poduzeća u cilju, kako stoji u obrazloženju, “otklanjanja brojnih nedostataka u pružanju usluga vodoopskrbe, kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda u jedinicama lokalne samouprave u FBiH”. Ovu su inicijativu pozdravili i gradovi i općine koji se godinama, zbog nepostojanja jasno definirane cijene vodnih usluga, suočavaju s osiguranjem potrebnih financijskih sredstava za ulaganje u izgradnju i obnovu vodno-komunalne infrastrukture.

- U svim planskim dokumentima u oblasti voda i okoliša u BiH identificirano je nezadovoljavajuće stanje vodnih usluga i potreba za poduzimanje mjere za njihovo unapređenje zbog zadovoljenja potreba stanovništva, gospodarstva i ukupnog razvoja.

Održive vodne usluge

Provođenje tih mjera potrebno je radi usklađivanja sa zahtjevima EU-a i smanjenja negativnih utjecaja naselja i na stanje voda i ukupnog okoliša.

Utvrđeno je, također, kako su cijene vodnih usluga neadekvatne te se ističe potreba uspostave pravnog i regulatornog okvira za održive vodne usluge na razini Federacije BiH prije pokretanja novih investicijskih mjera. Time bi bile izbjegnute situacije u kojima se investicije u vodnu infrastrukturu poslije izgradnje ne koriste zbog nedostatka sredstava i kapaciteta za njihovo adekvatno održavanje - stoji u zaključku koji je usvojila federalna Vlada.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.