Pomoć u oporavku

Za 25 tisuća obrta stiže 60 milijuna maraka pomoći

21.01.2022.
u 20:16

Pomoć je namijenjena za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plaća

Odluka Vlade FBiH kojom se isplaćuje gotovo 60 milijuna KM za više od 24 tisuće korisnika u područjima obrta i drugih samostalnih djelatnosti jedan je od ključnih poteza vlasti u tom entitetu kojim žele očuvati radna mjesta u malim poduzećima, sanirati posljedice krize izazvane pandemijom te im pomoći u oporavku i suočavanju s novim izazovima na tržištu, piše Večernji list BiH. Na malo poduzetništvo se gleda kao na važnu kariku u obnovi bh. gospodarstva, a upravo u tom smjeru ide i navedena financijska potpora s federalne razine. Iz proračuna Federacije BiH tako je isplaćeno 9,999.335,49 KM za 24.766 korisnika u FBiH kao pomoć obrtima i drugim samostalnim djelatnostima u uvjetima pandemije.

Prosječan broj radnika

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potvrdio je kako je podržano ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH, a ključ za raspodjelu sredstava je prosječan broj radnika u razdoblju od 12 mjeseci.

- Cilj dodjele ove financijske pomoći je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i osiguranje potpore likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19 - izjavio je Zukić.

Financijska pomoć namijenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plaća za zaposlenike, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.

Pravo na dodjelu financijske pomoći po ovoj uredbi ostvarili su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti koji uredno izmiruju svoje obveze, a na osnovi službenih evidencija Porezne uprave FBiH, kao i Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Ovakav oblik dodjele pomoći proveden je elektroničkim putem i bez dostavljanja dokumenata, a na osnovi službenih evidencija.

- Uspjeli smo ovaj proces provesti potpuno digitalno, tako da aplikanti nisu imali nikakvih troškova. Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva napravilo je aplikaciju i otvorilo link preko kojeg smo komunicirali s korisnicima. Naša namjera je pomoći onima koji su najviše pogođeni pandemijom i koji su osjetili njezine posljedice u ovim oblastima - rekao je ministar Zukić.

Uplatu sredstava podržanim korisnicima izvršilo je Federalno ministarstvo financija u suradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta. Podsjećamo, sredstva su uplaćena u skladu s uredbom o financijskoj pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima, koju je Vlada FBiH usvojila u listopadu 2021. te odlukom o utvrđivanju liste korisnika financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima donesenom prošlog mjeseca. Iz Vlade su pritom naglasili kako je uredba rezultat nastojanja za nastavak iznalaženja mjera pomoći gospodarstvu, uslijed poteškoća u poslovanju subjekata malog gospodarstva, a odlukom je utvrđena lista korisnika financijske pomoći za razdoblje od 01. 08. 2020. do 31. 07. 2021. godine i iznos dodijeljenih sredstava po uredbi, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

Olakšavanje poslovanja

Potpora malom poduzetništvu značajna je i s aspekta značaja koji takav oblik priređivanja ima u današnjem izazovnom vremenu koje traži brze prilagodbe različitim tržišnim uvjetima, a s obzirom na to da su mala i srednja poduzeća, kao i obrti, često prepoznati kao jedni od nositelja gospodarskog razvoja i oporavka, iznosi potpora govore o tomu kako je važnost obrtništva prepoznata. Pored izravnih novčanih poticaja, jednaku vrijednost imaju i zakonska i druga rješenja kojima se olakšava poslovanje, a pritom treba podsjetiti na situaciji u kojoj je u Federaciji u posljednjem je razdoblju poduzeto nekoliko koraka koji za cilj imaju olakšavanje poslovanja obrtnicima i poduzetnicima, a neki od njih su rješavanja blokade oko imenovanja povjerenstva za vrijednosne papire, kao i donošenje zakona o obrtništvu i srodnim djelatnostima. Posljednje rješenje omogućuje vanjskotrgovinsko poslovanje obrtnika te ukida podjelu obrta na vezane i posebne obrte čime je po prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprječavala osobe, posebno mlade ljude, da registriraju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?