Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vukadin i Hadrović razgovarali o mogućnosti osnivanja Arhiva HBŽ

11. svibnja 2021. u 10:51 0 komentara 144 prikaza

Jučer je u uredu predsjednika Vlade Hercegbosanske županije održan radni sastanak predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Vukadina s direktorom Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, Admirom Hadrovićem. Tema sastanka bila je mogućnost  osnivanja i rada Arhiva Hercegbosanske županije.  

Direktor Arhiva Federacije BiH, Admir Hadrović upoznao je predsjednika Vlade HBŽ sa radom i  trenutnim područjima djelovanja Arhiva Federacije BiH. Kako je istaknuo Hadrović, Hercegbosanska županija jedna je od tri preostale županije na prostoru Federacije BiH koja nema svoju arhivsku ustanovu. Osnivanje arhivske ustanove u  Hercegbosanskoj županiji bilo bi od neprocjenjive društveno - ekonomske važnosti za sve  organe uprave, javna poduzeća, pravne i fizičke osobe s područja same županije. 

Trenutno nadležnost nad arhivskom građom Hercegbosanske županije obavlja Arhiv Federacije, a kako navodi Hadrović neprirodno djeluje činjenica da se po isteku zakonskog roka arhivska građa nastala u radu stvaralaca s područja Hercegbosanske županije predaje u Arhiv Federacije, tako  da već sada imamo slučajeve gdje potražitelji arhivske građe s područja Hercegbosanske  županije istu moraju potraživati u Sarajevu umjesto na prostoru svoje županije. 

Istaknuo je  također spremnost na pružanje svakog vida stručne pomoći pri osnivanju Županijskog arhiva. 

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin istaknuo je neospornu spremnost  Vlade Hercegbosanske županije za buduće djelovanje i suradnju koje će voditi ka osnivanju  Arhiva Hercegbosanske županije. Potrebno je poduzeti daljnje korake koji bi išli u smjeru izrade elaborata o društveno – ekonomskoj isplativosti osnivanja Arhiva Hercegbosanske  županije, a nakon toga i zakonskom regulativom riješiti pitanje osnivanja i rada Arhiva Hercegbosanske županije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.