SAMO ZA HRABRE

Votka iz Černobila: Biste li se usudili probati piće iz zabranjene zone?

10.08.2019.
u 08:30

Profesor Smith kaže da "nije ništa više radioaktivno od bilo koje druge vrste votke"

Stigao je prvi potrošački proizvod iz zabranjene zone Černobila. A to je votka Atomik. Craft votka spravljena je od žitarica. Točnije, od raži uzgojene u zabranjenoj zoni, a odande je i voda korištena za votku Atomik. 

Zasad postoji samo jedna boca tog očito puno opasnijeg pića od obične boce votke. Projekt je to ekipe znanstvenika koja već godinama istražuje kako se u zabranjenoj zoni oporavlja tlo. Nadaju se da će se Atomik moći i komercijalizirati kako bi pomogli obiteljima koje je katastrofa najteže pogodila. 



 

U tekstu koji je objavio BBC piše i da su voditelja projekta, dr. Jima Smitha sa sveučilišta Portsmouth u Velikoj Britaniji, pitali je li votka Atomik radioaktivna.

– Ništa više od bilo koje druge votke – rekao je dr. Smith.

– Svaki će vam kemičar reći da pri destilaciji sve nečistoće ostaju u nusproizvodu. Koristili smo slabo kontaminiranu raž te vodu iz černobilskog spremnika vode i destilirali je. Zamolili smo prijatelje sa sveučilišta Southampton koji imaju sjajnu opremu za detektiranje radioaktivnosti da vide ima li radijacije, no nisu otkrili ništa, sve je bilo ispod graničnih vrijednosti – uvjerava dr. Smith.

Želite li kušati Atomik, obratite se na Chernobyl Spirit Company.  



Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?