'NEVJEROJATNO POSTIGNUĆE'

Von der Leyen: Nema drugog mjesta u Europi gdje bi se bolje mogao obilježiti novi početak

Ursula Von der Leyen u Hrvatskoj
Dario Topić/Večernji list
01.01.2023.
u 13:13

Premijer Andrej Plenković s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar, obilježava članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru susretom na Bregani. "Ostvarili smo ciljeve s uvjerenjem da će Schengen i europodručje biti korisni za hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo. Drago mi je da je Ursula von der Leyen tu kao i slovenska predsjednica. To govori o značaju ovog događaja", izjavio je premijer Plenković.

Nadahnut kratak prigodni govor održala je i Usrula von der Leyen:

- Oduševljena sam što sam ovdje danas s vama. Ovo jest dan za slavlje. To je i vrijeme novih početaka, 1. siječnja. Vjerujem da nema drugog mjesta u Europi gdje bi se moglo bolje obilježiti novi početak i novo poglavlje, nego na granici između Slovenije i Hrvatske. Danas Hrvatska stupa u schengensko područje i u eurozonu.  To je najmlađa članica EU koja je ova dva cilja postigla na isti dan. Ovo je dan za pamćenje, dan za povijest, dan radosti i ponosa za hrvatski narod. Svjedoči nevjerojatnom putu vaše odlučnosti. Ovo je slavlje za sve građane Europe. Prolazimo bez kontrola europskim granicama, nema više kontrola putovnica, nema više redova - rekla je Ursula von der Leyen.

 Von der Leyen je rekla i kako će se Hrvati uvijek sjećati prvog puta kad su plaćali eurom.

- Prvi put kad je iskovana kovanica s vašim grbom počeo je i vaš spoj nacionalnog identiteta i europskog puta. Euro je jedno od naših najvažnijih kolektivnih postignuća. On je obilježje jedinstva, preko granica i bez barijera - rekla je von der Leyen.

- Doista Andrej, ovo je nevjerojatno postignuće za Hrvatsku. Znam koliko ste i vi naporno radili na tome, hvala što ste me pozvali da s vama podijelim ovaj dan - rekla je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?