Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Voloder: U 2022. godini planirana je izgradnja 61,5 km autoceste u vrijednosti 1,95 milijardi KM

03. siječnja 2022. u 12:27 0 komentara 954 prikaza

Ukupna ulaganja u izgradnju autocesta na Koridoru Vc u Federaciji Bosne i Hercegovine uključujući građevinske objekte i opremu, te uključujući i investicije u tijeku, iznose 2,65 milijardi maraka. 

Osim toga izvršena su ulaganja u eksproprijaciju zemljišta blizu 290 milijuna maraka. Do sada je u potpunosti izgrađeno i nalazi se u upotrebi oko 114,5 kilometara autoceste, i to dionice Svilaj - Odžak, Zenica sjever - Tarčin i Međugorje – Bijača, ističe u razgovoru za Faktor Elmedin Voloder, v. d. direktor Autocesta Federacije BiH.

- Financiranje do sada izgrađenih dionica autoceste na Koridoru Vc vršeno je putem kreditnog okvira zaključenog između Bosne i Hercegovine i međunarodnih financijskih institucija prije svega Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Zatim OPEC Fonda za međunarodni razvoj - OFID i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj - KFAED, osim dionice Kakanj - Sarajevo sjever koja je financirana iz proračuna Federacije BiH – pojašnjava Voloder.

Zahvaljujući činjenici da se izgradnja Koridora Vc financira iz kreditnih sredstava međunarodnih financijskih institucija u prvom redu Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke, JP Autoceste FBiH je u prilici da aplicira za bespovratna sredstva Europske unije.

- Europska unija je do sada odobrila više od 165 milijuna eura bespovratnih sredstava za potrebe izgradnje Koridora Vc u Federaciji BiH – naglašava Voloder.

 | Autor :

Vlastitim sredstvima JP Autoceste FBiH je financirana gradnja dijelova Sarajevska obilaznica (lot 3B i lot 3A).

- Od 2016. do 2021. godina JP Autoceste FBiH je izgradilo 31,1 kilometara autoceste, od čega je pušteno u promet 21 kilometar. Završene poddionice Buna – Počitelj (7,2 km) i Tunel Zenica – Donja Gračanica (3,9 km) će biti puštene u promet po završetku dionica koje su u izgradnji – dodaje Voloder.

Trenutno je u izgradnji 32 kilometra autoceste, ukupne investicijske vrijednosti od 1,03 miljarde KM.

Okončanje procedura izbora izvođača i početak radova planirano je u prvoj polovini naredne godine. Ciklus je vrijedan 633 milijuna KM za novih 28,6 kilometara autoceste.

- U drugoj polovini 2022. godine planiran je početak novog investicijskog ciklusa vrijednog 1,95 milijardi maraka za izgradnju 61,5 kilometara autoceste. Radovi će prvo krenuti na dva strateška i najveća izazova - tunel kroz planinu Prenj, kao i dionica Mostar jug - Mostar sjever, te dionice Medakovo - Ozimice i Ozimice – Poprikuše – naglašava Voloder.

Dionice Ivan – Ovčari, Ovčari – Prenj i tunel Prenj (izlaz) – Mostar sjever su u fazi projektiranja i izradi studjske dokumentacije, a početak radova je planiran za 2023. godinu.

- Izgradnjom kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg, projekta na Koridoru Vc, tunela Prenj, čija će izgradnja trajati pet godina bit će kompletirana izgradnja Koridora Vc na teritoriju Federacije BiH. Završetkom izgradnje autoceste na Koridora Vc Bosna i Hercegovina će dobiti 320 kilometara autoceste, od čega kroz Federaciju BiH prolazi 275 kilometara – zaključuje direktor Autocesta FBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.