Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vojnici OS BiH s najvišim ocjenama ispunili NATO-ove standarde

Najviše ocjene dobila je Bataljunska skupina lake pješadije OS BiH, što znači da je potpuno borbeno spremna
23. rujna 2022. u 18:43 0 komentara 69 prikaza

Proteklih pet dana na Manjači je provedena vježba "Kombinirani napor 22" Oružanih snaga BiH koja je trebala pokazati spremnost vojnika, a koju je NATO ocijenio "odličnom" ocjenom. Ministar obrane BiH Sifet Podžić održao je konferenciju za medije na kojoj je priopćio rezultate vježbe koja se pet dana odvijala na Manjači, a u kojoj su svoju spremnost pokazali vojnici Bataljunske skupine lake pješadije OS BiH.

Podžić je također objasnio o kakvom je bodovanju riječ i koje su sve kvalifikacije koje se gledaju. Kako je objasnio, postoje četiri razine ocjenjivanja, samim time i četiri ocjene: odličan, vrlo dobar, dobar i neuspješan. Ocjenjuje se pet područja: priprema, operacija, podrška, komunikacijsko-informacijski sustavi i administracija. - Bataljunska borbena skupina lake pješadije u tri područja ocijenjena je "odličnim" uspjehom, a u dva područja s bodovanjem "vrlo dobar" - rekao je.

U ovoj vježbi, vojnici OS BiH prošli su više od 2100 zadataka koje su trebali pokazati ispred ocjenjivača iz NATO-a. Podžić je čestitao svim vojnicima, časnicima, podčasnicima i generalima koji su sudjelovali u ovoj vježbi.

- To je ukupno 890 vojnika, plus dva voda, što je u konačnici 1118 pripadnika OS BiH - rekao je Podžić, još jednom je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj vježbi i pozvao vlasti da u idućem razdoblju više obrate pozornost na "zlatne momke" kakve ima OS BiH.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.