400 kreveta

Vojarna Ušivak do polovine listopada spremna za migrante

08.10.2018.
u 09:23

Vojarna Ušivak u Hadžićima u idućih 10 dana trebala bi imati sve uvjete za prijem prvih migranata koji se trenutačno nalaze u BiH, potvrđeno je za Klix.ba iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Kapacitet centra je 400 kreveta, a do sada je postavljeno 37 kontejnera.

Dovršavaju se pripreme

Prema informacijama iz IOM-a, radovi su u završnoj fazi. “U tijeku su radovi na postavljanju kanalizacijskih cijevi i priključenja kontejnera na električnu mrežu. Objekt kuhinje je dovršen i u tijeku su radovi na postavljanju kuhinjske opreme i uspostavi skladišta za hranu. U suradnji s Općinom Hadžići, IOM je zaposlio 16 radnika iz lokalnih MZ koji su angažirani na poslovima održavanja i čišćenja centra”, kazali su iz IOM-a. Do sada je u krugu vojarne postavljeno 37 stambenih i 3 sanitarna kontejnera, a do kraja tjedna bit će postavljeno još 29 stambenih i 3 sanitarna. “U idućih 10 dana steći će se uvjeti za prijem migranata. Točan datum prijema u centar bit će određen u suradnji sa Službom za poslove sa strancima/Ministarstvom sigurnosti BiH i ostalim partnerima u projektu”, naveli su iz IOM-a. Oni koji budu smješteni u vojarni Ušivak, osim osnovnih uvjeta za život, imat će priliku sudjelovati u brojnim aktivnostima. “Osim smještaja, koji uključuje i potpuno opremljene sanitarne kontejnere za održavanje osobne higijene, kao i kontejnere za pranje i sušenje odjeće, u centru će se pripremati 3 obroka dnevno. Planirane su i sportske aktivnosti na terenima u centru, a bit će im osigurane razne društvene igre, kao i TV dvorana”, poručili su iz IOM-a.

Sloboda kretanja

Obroke će, kao IOM-ov partner, pripremati udruga Pomozi.ba koja će preko svojih volontera organizirati i aktivnosti za korisnike centra. “Svi korisnici centra imat će potpunu slobodu kretanja koja će uključivati i pravila o povratku u centar u večernjim satima”, istaknuli su iz IOM-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?