josip masatović za večernji list:

Vlada je ispunila naše uvjete, ali su neki proširili listu zahtjeva

17.05.2018.
u 15:00

Nakon mnogih informacija o pregovorima Vlade HNŽ-a i predstavnika sindikata zdravstvenih djelatnika, jučer su reagirali iz Neovisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar. Naime, pregovori su počeli 26. veljače s pregovaračkim timom Vlade i trajali su do isteka zakonom predviđenog roka, a on je 45 dana. U razdoblju od 45 dana održavali su tjedno jedan do dva radna sastanka na kojima su sudjelovali predstavnici pregovaračkog tima, sastavljeni od članova Neovisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar i Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a te predstavnici pregovaračkog tima Vlade.

- Osnovni zahtjevi sindikata su bili povećanje minimalne satnice s 2 KM na 2,60 KM, povećanje radnog vremena s 37,50 na 40 radnih sati u tjednu i povećanje osobnog koeficijenta za sve kategorije zaposlenih za 0,20. Pregovarački tim Vlade je jasno stavio na znanje da trenutačno raspolaže s dodatnih 12 milijuna KM za provedbu kolektivnog ugovora. Osim sastanka s pregovaračkim timom Vlade, sindikati su imali međusobne kontakte, gdje je do posljednjeg dana izgledalo da je došlo do zajedničkog stava prema Vladi te je dogovoreno da minimalna satnica bude 2,30 KM i da se osobni koeficijent svim kategorijama poveća od 1. siječnja 2019. za 0,10 te od 1. siječnja 2020. za dodatnih 0,10, što bi bilo ispunjenje jednog od početnih zahtjeva sindikata.

Nije istina, kako u svom priopćenju javnosti tvrdi Neovisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a, da je Sindikat SKB Mostar pristao na povećanje koeficijenta pojedinim kategorijama, nego svim kategorijama za 0,20 - navodi se u izjavi koju nam je dao Josip Masatović, predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar. Sindikat bolnice, koji ima 1271 člana, jednoglasno je na svojoj sjednici, održanoj dana 5. travnja, usvojio ispregovarani radni materijal granskog kolektivnog ugovora koji je trebao biti parafiran 6. travnja od predstavnika obaju sindikata i pregovaračkog tima Vlade te dan na usvajanje na sjednici Vlade HNŽ-a koja je održana 9. travnja, pa bi provedba kolektivnog ugovora bila od 1. svibnja tekuće godine.

- Međutim, do konačnog potpisivanja, koje je trebalo uslijediti do 12. travnja, nije došlo zbog toga što predstavnici Strukovnog sindikata nisu prihvatili ponuđeni radni materijal. Na žalost svih zaposlenika u zdravstvu HNŽ-a, do povećanja neće doći zbog neprihvaćanja od predstavnika Strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a, jer nisu odustali od početnih zahtjeva, nego su ih proširili. Postavlja se pitanje zašto smo uopće pregovarali 45 dana i stoje li iza toga, prije svega, politička pozadina i pojedini osobni interesi predstavnika Strukovnog sindikata HNŽ-a - zaključio je Masatović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?