Umjesto vaučera oprema za avanturistički turizam te milijun KM za nove smještajne kapacitete

Vlada Federacije BiH nastavlja ulagati u razvoj domaćih turističkih destinacija

28.05.2023.
u 14:39

Iako su turistički vaučeri prošle godine izazvali veliko zanimanje stanovnika FBiH, ove godine, prema informacijama iz Ministarstva okoliša i turizma, takav program promocije i jačanja domaćih turističkih destinacija za sada nije predviđen.

Naime, na jednoj od proteklih sjednica Zastupničkog doma FBiH resornom ministarstvu je upućeno pitanje vezano uz vaučere, na što su oni naveli kako su za ovu godinu predviđeni drugačiji programi jačanja turističke djelatnosti.

- U cilju ostvarivanja strateškog cilja utvrđenog strategijom razvoja FBiH 2021. - 2027. kroz strateški cilj "Ubrzan ekonomski razvoj" utvrđena je mjera podržavanja razvoja poduzetništva turističkog sektora.

Identifikacija
Posebno je naglašena potreba identifikacije turističkih potencijala FBiH i promocije turističkih destinacija te razvoj ruralnog turizma.

Zajedničko je stajalište da se bogati turistički potencijali, uz pažljiva i planska ulaganja, u relativno kratkom roku mogu staviti u funkciju i postati generator gospodarskog razvoja - naveli su iz resornog ministarstva. Ističu kako je stoga Vlada FBiH u 2022. godini putem Federalnog ministarstva okoliša i turizma sufinancirala pet programa kroz odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - Transfer za razvoj turizma u FBiH", utvrđenih proračunom FBiH za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 5,000.000 KM, a od toga je za 1. program "Promocija domaćeg turizma subvencioniranjem boravka građanima FBiH u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smještaja na području Federacije BiH" izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 2,000.000 KM. Svrha ovog programa je, kako navode iz Ministarstva turizma FBiH, bila promocija turističke ponude FBiH subvencioniranjem turističkih paket-aranžmana građanima FBiH (domaći turisti) putem vaučera kako bi se uz digitalizaciju sektora pomoglo građanima FBiH (domaćim turistima) otkriti ljepote FBiH, potaknulo na putovanje i domaći turizam te da se produlji turističku sezonu.

- Tako se počelo s digitalizacijom sektora turizma, a prema neslužbenim podacima i informacijama, vladalo je veliko zanimanje građana za ovaj oblik promocije turističke ponude FBiH te se pokazalo da je to dobar način promocije domaćeg turizma, turističkih mjesta i smještajnih kapaciteta na području FBiH. Međutim, Vlada FBiH, kao i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u obvezi su provoditi i druge strateške ciljeve utvrđene strategijom razvoja Federacije te planovima i programima rada, tako da se Vlada FBiH odnosno Federalno ministarstvo okoliša i turizma opredijelilo odlukom o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - Transfer za razvoj turizma u FBiH", utvrđenih proračunom FBiH za 2023. godinu, sufinancirati tri programa - naveli su iz ovog ministarstva.

Financiranje
Tako se ove godine financira program podrške turističko-ugostiteljskim manifestacijama koje imaju nacionalni i međunarodni značaj za Federaciju BiH (konferencije, sajmovi, turističko-gastronomske i druge manifestacije) u ukupnom iznosu od 300.000 KM u svrhu promocije domaćih turističkih proizvoda i turističkih destinacija u cilju razvoja i unaprjeđenja turističke ponude FBiH održavanjem manifestacija koje kao glavni motiv imaju povećanje posjetitelja na području FBiH i razvoj održivog turizma.

Drugi program je nabava opreme u cilju razvoja avanturističkog turizma u ruralnim predjelima u ukupnom iznosu od 700.000 KM, a u svrhu unaprjeđenja turističke ponude u ruralnim predjelima s naglaskom na avanturistički turizam u cilju unaprjeđenja kvalitete usluge nabavom opreme.

- Sufinanciranje projekata iz turističko-ugostiteljskog sektora putem kreditne linije Razvojne banke FBiH "Kreditna linija za dugoročno kreditiranje turističkog sektora, u cilju razvoja održivog turizma u FBiH, u ukupnom iznosu od 1,000.000 KM, u svrhu poticaja izgradnji novih i adaptaciji postojećih smještajnih i turističko-ugostiteljskih kapaciteta, doprinosa povećanju kvalitete turističke ponude i turističkih sadržaja, povećanja kvalitete života u ruralnim područjima, stvaranja uvjeta za ostanak mladih na selu, očuvanja tradicijskih stambenih objekata i razvoja seoskog turizma kao novog turističkog proizvoda i ostali projekti koji doprinose održivom razvoju turizma" treći je program koji Ministarstvo okoliša i turizma u ovoj godini provodi u cilju razvoja domaćih turističkih potencijala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?