Vitez

Obilježena 31. obljetnica osnutka Viteške brigade

18.09.2023.
u 15:40

Svečanim programom u ponedjeljak je u Vitezu obilježena 29. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB te 31. obljetnica Viteške brigade.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, i ove su godine predvodili brojno izaslanstvo dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina vlasti u BiH na svečanom programu obilježavanja ovih obljetnica, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Program je započeo misom zadušnicom za poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Juraja u Vitezu, nakon čega su brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, prijatelji i suborci, predstavnici Oružanih snaga, kao i izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, položili vijence i zapalili svijeće uz središnje spomen-obilježje.

Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je okupljanje te formiranje kolone za svečani mimohod, nakon čega je održana i svečana akademija.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, čestitala je 29. obljetnicu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB ali i 31. obljetnicu Viteške brigade, vodstvu udruga ali i svim članovima i braniteljima.

"Svaka obljetnica je prigoda prisjetiti se nekih događaja i vremena, a ove obljetnice bude neka nova sjećanja i vremena, i podsjećaju nas i vraćaju na vrijeme koje je bilo. Svatko bi na svoj način opisao značaj i ulogu, ali svi zajedno oko čega se slažemo jest da su hrabrost, odlučnost i žrtva hrvatskog branitelja nešto što je jamac današnje slobode i hrvatskog naroda unutar Bosne i Hercegovine. Svatko bi mogao dati svoj nekakav doprinos, ali ono što moramo istaknuti u ovome trenutku, značaj i doprinos hrvatskog branitelja nisu bili samo tada, oni su danas itekako značajni, jer mi u BiH još uvijek nismo ostvarili svoj dugo sanjani san, a to je ostvarenje naše ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH“, kazala je Krišto.

Istaknula je i kako politička odgovornost svih mora biti da se i dalje ustraje na rješavanju svih pitanja koja se tiču svakog branitelja i njihovih obitelji, ili statusnih prava.

“Nekad kad nismo tu prisutni fizički, znajte da smo s vama. Samo zajedno možemo stvarati onaj dugo sanjani san ostvarenja naše ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda, sukladno ustavnoj strukturi BiH i ostvarenja našeg legitimnog političkog predstavljanja koji nam je Ustav omogućio gdje se štite legitimna prava konstitutivnih naroda“, poručila je Krišto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije