Više od 7,5 milijuna KM za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH

Vlada FBiH, 2023.
23.03.2023.
u 14:41

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta donijela dvije odluke u ukupnom iznosu od 7.540.000 KM namijenjenih za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH, piše Avaz.

Jednom od odluka usvojen je Program utroška dijela sredstava tekućih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu, u ukupnom iznosu od 6.540.000 KM. Riječ je o grant sredsvima koja će se raspoređivati za projekte utvrđene Programom.

Pokretačka snaga

Imajući u vidu da je malo i srednje poduzetništvo pokretačka snaga na putu razvoja privrede Federacije BiH, ministarstvo će i u ovoj godini realizirati više aktivnosti s ciljem unaprjeđenja razvoja sektora malog gospodarstva. Ciljevi su jačanje konkurentnosti subjekata malog gospodarstva putem razvoja poduzetničke infrastrukture, a posebno kroz tehnološku modernizaciju njihovih poslovnih procesa, uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, digitalne transformacije u poslovanju, cirkularne ekonomije i poboljšanje energetske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Očekivani rezultati ovog programa su povećanje ukupnih prihoda sektora, zaposlenosti i izvoza, te pokretanje inovativnih start-up-a, kao i povećanja konkurentske sposobnosti MSP-a. U okviru programa utroška dodjelom grant sredstava planiraju se sufinancirati projekti podrške razvoju poslovne infrastrukture, kao i različiti projekti pomoći uspostave i rasta malih i srednjih poduzeća.

Iznos subvencija

Tako je općinama i gradovima planirano 2.000.000 KM za poduzetničke zone, dok subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima iznose 4.540.000 KM za poticaj razvoju obrta i novoosnovanim subjektima malog gospodarstva, kao i jačanje konkurentnosti MSP-a.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisat će javni natječaj za dodjelu grant sredstava u Službenim novinama Federacije BiH i dnevnim novinama, te na web stranici Ministarstva.

Drugom danas donesenom Odlukom odobren je utrošak sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2023. godinu za realizaciju Programa „Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta“ u iznosu od 1.000.000 KM. Ova sredstva plasirat će se putem Razvojne banke FBiH na revolving osnovi, a kreditni poticaji će se dodjeljivati na period do sedam godina, s grace periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 0,9 posto, javlja Avaz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?