PARLAMENTARNI IZBORI

Viktor Orban pred premoćnom izbornom pobjedom

03.04.2022.
u 23:36

U nedostatku izlaznih anketa, prve projekcije bit će poznate tek kasnije navečer. Većina ispitivanja javnog mnijenja daje prednost Fideszu, vladajućoj stranci, ali bitka nikada nije bila tako blizu i analitičari ostaju oprezni.

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban nalazi se u nedjelju pred četvrtom uzastopnom izbornom pobjedom, pošto su birači podržali njegov koncept konzervativne, "neliberalne" države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom. Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih tjedana mogla poremetiti Orbanovu kampanju, natjeravši ga na neugodno manevriranje kako bi objasnio desetljeće stare poslovne odnose s Rusijom. No, uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi šestostranački oporbeni savez Petera Marki-Zaya, koji obećava popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat. Preliminarni rezultati nakon 57,6 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da je Orbanova stranka Fidesz vodeća s 55,7 posto glasova, prema 32,5 posto za oporbeni savez Marki-Zaya. Fidesz je također u prednosti u velikoj većini izbornih jedinica u kojima se bira jedan zastupnik. Na temelju trenutnih djelomičnih rezultata, Nacionalni izborni ured objavio je da će Fidesz imati 134 mjesta, dvotrećinsku većinu, a oporbeni savez 58 mjesta. Stranka krajnje desnice pod nazivom Naša domovina također bi ušla u parlament prešavši prag od pet posto. Premoćna pobjeda mogla bi ohrabriti Orbana (58) u njegovoj političkoj agendi za koju kritičari kažu da predstavlja kršenje demokratskih normi i utišavanje medija. "Ovo je rezultat koji možete postići u zemlji u kojoj jedna osoba potpuno vlada medijima, gdje nema rasprave", rekla je Katalin Cseh, zastupnica u Europskom parlamentu iz pokreta Momentum koji je u savezu šest oporbenih stranaka.
"Nastavit ćemo se boriti za našu domovinu, da Mađarska jednog dana bude sretna i slobodna zemlja." Jedan od europskih čelnika s najdužim stažom, Orban se pojavio kao glasni zagovornik antiimigracijske politike i protivnik oštrih energetskih sankcija Moskvi. Kritičari kažu da je nastojao učvrstiti jednostranačku vladavinu reorganizacijom ustava, preuzimanjem kontrole nad većinom medija i popunjavanjem ključnih vladinih mjesta lojalnim političarima. Ipak, Orban je popularan kod mnogih starijih, siromašnijih glasača koji zastupaju njegove tradicionalne kršćanske vrijednosti i obitelji koje imaju koristi od niza poreznih olakšica i ograničenja cijena goriva i nekih namirnica. Mađarske stranke bore se za ukupno 199 zastupničkih mjesta, od kojih se 106 popunjava u izbornim jedinicama u kojima se bira jedan zastupnik. Dodatna 93 člana biraju se razmjernom zastupljenošću s nacionalnih lista koje se sastoje od stranačkih lista i lista nacionalnih manjina.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?