Nužnost brzog usvajanja zakonskih rješenja

Vijeće ministara i Parlament zajedno do povijesne prilike za BiH

storyeditor/2023-03-29/covic_dom_naroda.jpg
30.03.2023.
u 13:27

BiH kao parlamentarna demokracija u kojoj dioba vlasti nameće i potrebu da se odnos izvršne i zakonodavne vlasti temelji na ravnoteži, ali i sinergiji kroz postojanje jasnih parlamentarnih većina koje će usvajati zakonske prijedloge koji dolaze od izvršne vlasti, u ovom razdoblju od dobivanja statusa kandidata pa do početka pregovora ima pred sobom niz zahtjevnih zadataka kroz koje će politička stabilnost oblikovati i rezultate, piše Večernji list BiH.

Reformski procesi

Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto u ovom trenutku aktivno radi na nizu reformskih zakonskih rješenja koja su i dio europske agende, odnosno preduvjet su za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu, a kako bi od usvajanja na Vijeću ministara pa do potvrde u obama domovima Parlamenta BiH prošlo što manje vremena, bit će potrebno da sve političke snage u zemlji pokažu konstruktivnost i spremnost na dijalog. Na putu k EU Parlament BiH imat će posebno važnu ulogu, a upravo je posljednja sjednica Doma naroda Parlamenta BiH bila prilika u kojoj je Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, naglasio potrebu brzog usvajanja zakonskih rješenja na tom putu.

Čović je tijekom svog obraćanja izaslanicima ovog zakonodavnog doma poručio kako će se sve učiniti da u Parlament BiH što prije dođu potrebna zakonska rješenja, poput onih o VSTV-u i sudovima. Također, tom se prilikom osvrnuo i na stanje u kojemu parlamentarci raspravljaju o izvješćima o radu pojedinih institucija i po dvije godine nakon promatranog razdoblja te je stoga pozvao na ubrzanje kako bi izvješća dolazila u razumnom vremenu. Čovićev naglasak na spomenutim temama zapravo je još jedna potvrda njegova stava prema kojemu parlamentarne većine moraju funkcionirati u punom kapacitetu kako bi se BiH kretala ubrzanim putem k svim reformskim aktivnostima, a to bi dalo prigodu da u potpunosti iskoristimo status kandidata.

Zakonska rješenja

A nakon posljednje sjednice Doma naroda Čović je naglasio kako je želja da sve ono što godinama stoji u Parlamentu prođe Vijeće ministara i da se sagleda cjelina sa svim dobrim i lošim stranama prijedloga zakona, koje je moguće da budu potpuno objedinjeni, iako su to sve rješenja koja idu na prvo čitanje, dok u drugom čitanju već ima popravaka, odnosno amandmana. Nada se kako će napraviti analizu svih zakona koji bi trebali u idućih mjesec do dva doći na dnevni red, tako da potpuno iza sebe ostave prethodni mandat i sve ono što su ostavili na čekanje. Naglasak na učinkovitosti parlamentarne većine znači i kako će BiH imati snažniju priliku da što prije iz pozicije zemlje kandidatkinje dođe u fazu u kojoj može otvoriti pregovarački proces. Za to vrijeme Vijeće ministara kroz svoje sjednice od početka imenovanja u fokusu ima rad na pitanjima od značaja za europski put zemlje, ali i ekonomski napredak, pri čemu se velika pozornost pridaje nadležnostima nižih razina vlasti, poštujući ustavnu strukturu i specifičnosti BiH kao multinacionalne države.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?