Mjere pomoći oružanim snagama u pet zemalja

Vijeće EU je usvojilo mjeru pomoći OSBiH vrijednu 10 milijuna eura

01.12.2022.
u 14:42

 

Vijeće je danas usvojilo pet mjera pomoći u okviru Europskog instrumenta za mir (EPF) kao potporu Bosni i Hercegovini, Gruziji, Libanonu, Mauritaniji i kao potporu raspoređivanju obrambenih snaga Ruande u Mozambiku. 

European Peace Facility nastavlja pokazivati ​​svoju fleksibilnost i učinkovitost u odgovaranju na potrebe naših partnera. Danas smo usvojili pet novih mjera pomoći za podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji, Libanonu, Mauritaniji i ruandskom raspoređivanju u Mozambiku.

Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku kakao je kako ove nove mjere pomoći povećavaju stalnu potporu EU-a partnerskim zemljama u Africi, Istočnom partnerstvu i Zapadnom Balkanu te proširuju geografski domet Europskog mirovnog fonda na Južno susjedstvo.   

Vijeće je usvojilo mjeru pomoći Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) vrijednu 10 milijuna eura. Ova je odluka dio rada EU-a na daljnjem jačanju svog sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Mjera pomoći EPF-a ojačat će kapacitete OSBiH kroz poboljšanje i modernizaciju opreme njihove brigade taktičke potpore. Pružanjem odgovarajuće opreme mjera pomoći također će im pomoći da doprinesu vojnim misijama i operacijama ZSOP-a EU-a. Nadalje će omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljuna određenog od strane NATO-a, bilo kao dio misije ili operacije ZSOP-a EU-a ili u formatima kao što su Ujedinjeni narodi, NATO, OESS, te u konačnici pridonijeti zaštiti civilnog stanovništva.

Mjera pomoći financirat će terensku opremu, ključne alate za vojno inženjerstvo i CBRN (kemijski, biološki, radiološki i nuklearni) materijal.

Pomoć je zatražio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u lipnju 2022.




 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?