Prenosimo s Index.hr

VELIKA USPOREDBA CIJENA: Gdje je BiH, a gdje su Hrvatska, Srbija...

trgovina market
24.01.2023.
u 07:10

Index.hr je napravio veliku usporedbu cijena osnovnih namirnica i higijenskih potrepština s cijenama u Austriji, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Srbiji i BiH.

Cijene su usporedili s četiri zemlje članice EU - Italijom, Slovenijom, Austrijom i Mađarskom - te Srbijom i BiH. Obišli smo velike trgovačke lance, u prvom redu Lidl, Spar, Eurospin, dm te online trgovine elektronikom i pritom usporedili preko sedamdeset identičnih ili gotovo jednakih proizvoda.  

Uspoređujući osnovne prehrambene namirnice, očito je da Hrvatska za brojne stavke, poput mlijeka i jaja, ima najskuplje cijene, a ako nije na čelu tablice, onda je pri samom njezinom vrhu. Više cijene u brojnim segmentima ima Austrija.

Brojne su cijene više nego u Sloveniji i, očekivano, Srbiji i BiH. Primjetno je i kako mađarske cijene više nisu toliko značajno niže od hrvatskih (a neke su i više) iako je zadnjih dvadeset godina bio popularan trend obavljanja kupovine upravo u Mađarskoj jer su tamošnje cijene bile znatno niže nego u Hrvatskoj.

No čini se da se situacija u Mađarskoj također promijenila. Naime, zbog suočavanja s visokom inflacijom, Orbanova je vlada u veljači prošle godine zamrznula cijene šećera, pšeničnog brašna, suncokretovog ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i mlijeka s 2.8 posto masti na razinu cijena iz listopada 2021. Ipak, nedavno su te cijene odmrznute pa se građani sada suočavaju s njihovim povišenjem.

Veliku usporedbu cijena možete pogledati u tablici ispod. Klikom na "usporedi EU" donosimo usporedbu cijena, izraženu u eurima, u Hrvatskoj i Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Italiji. Klikom na "usporedi Balkan" možete vidjeti usporedbu cijena u Hrvatskoj i BiH i Srbiji, također izraženu u eurima. Žute zvjezdice u tablici označavaju napomene o gramaži (klikom na njih možete provjeriti na koju se gramažu odnosi navedena cijena).

Komentara 1

KR
Krunić
11:03 24.01.2023.

Realno, mi ko da nismo usli ni u EU nismo dobili nikakve EU standarde samo se sve smanjilo a mi ko budale radimo poslove preko pickjobs-a i nikakvu placu nemamo....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?