Projekt sufinancira Vlada FBiH

Velika prilika za razvoj turizma u FBiH i autentični proizvodi i usluge

kravice
Stojan Lasić
28.11.2022.
u 12:20

Velike su mogućnosti za razvoj autentičnih turističkih proizvoda i usluga koji turistima nude jedinstvene doživljaje za sva osjetila i koji su ukorijenjeni u lokalnoj tradiciji. Ova transformacija zahtijeva inicijative održivog turizma koje uključuju resurse privatnog sektora i sudjelovanje lokalnih zajednica i nevladinih organizacija, navodi se, među ostalim, u Strategiji razvoja turizma Federacije BiH 2022. - 2027. godine. Prema istome dokumentu, pristup Federacije BiH razvoju turizma trebao bi se ogledati u poboljšanju očuvanja resursa i omogućavanju održivog razvoja turizma za ponudu svjetske klase, kao i u razvoju raznovrsne ponude kao značajnoga iskustva posjetitelja.

Upravljanje resursima

- Federacija BiH treba bolje predstaviti svoju prirodu, kulturu i baštinu, kao što su zaštićena područja, rijeke, antikviteti, arhitektura i nematerijalno folklorno nasljeđe. S obzirom na ograničene financijske i tehničke kapacitete tijela javnog sektora u smislu investiranja i upravljanja resursima, kako bi se zadovoljili zahtjevi tržišta koji se brzo mijenjaju, FBiH će angažirati privatni sektor za upravljanje turističkim uslugama u okviru onih turističkih resursa koji su u javnom vlasništvu - navodi se također u Strategiji razvoja turizma FBiH 2022. - 2027. Uloga predviđena za privatni sektor podrazumijeva razvoj, promociju i upravljanje turističkim uslugama na lokalitetima baštine ili prirodnim lokacijama sukladno smjernicama održivog korištenja koje je postavila Vlada FBiH radi zaštite arheoloških i prirodnih dobara. Bitno je, pritom, osigurati održivost i dobrobit resursa uvođenjem sveobuhvatnih i jasnih smjernica za korištenje, upravljanje i očuvanje lokaliteta. Taj će proces, među ostalim, podrazumijevati i: utvrđivanje kriterija za određivanje prioriteta u vezi s razvojem i očuvanjem različitih turističkih resursa i proizvoda; izradu smjernica najbolje međunarodne prakse za očuvanje i upravljanje lokacijama kulturnog i prirodnog nasljeđa, kao i atrakcijama u FBiH, uključujući preporuke za lokacije koje nisu u nadležnosti državnih institucija, izradu planova za očuvanje i upravljanje povijesnim lokalitetima za prioritetne lokalitete i utvrditi potrebna fizička poboljšanja i pripremljenost lokaliteta za organiziranje događaja i primanje posjetitelja, poboljšanje cestovne signalizacije i prezentacije prirodnog i kulturnog nasljeđa... Kako se dalje navodi, Strategija poziva na usmjeravanje na konkretniji pristup segmentaciji kako bi se utvrdio pravi tip posjetitelja koji je najbolje usklađen s prepoznatljivom i raznovrsnom turističkom ponudom u zemlji, kao i na razini Federacije. U pripremi za provedbu mjere, uz upute županija, bit će potreban i detaljniji pregled postojećih turističkih proizvoda i iskustava.

Uspostava sustava

Bit će potrebno uspostaviti sustav koji uzima u obzir i kategorizira sva dostupna turistička iskustva u vezi s turističkim dobrima Federacije putem nadležnih ministarstava i udruga na razini klastera, ali i koristiti ovaj sustav kao alat za utvrđivanje nedostataka u proizvodima i iskustvima za ulaganja u mogućnosti uspostavljanja javno-privatnog partnerstva, navedeno je također u Strategiji razvoja turizma FBiH 2022. - 2027.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?