Krizni stožer

Važne zdravstvene preporuke za umirovljenike uoči isplate mirovina

mirovina
04.04.2020.
u 14:33

Krizni stožer za praćenje novog koronavirusa Zeničko-dobojske županije, na osnovu preporuka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), pozivao je sugrađane, umirovljenike, koji će početkom sljedećeg tjedna na svojim vratima očekivati poštare s mirovinama, ali i one koji eventualno budu u prilici mirovinu preuzeti u bankama, da se pripreme i osiguraju, brinu za svoje, ali i zdravlje drugih.

- Neophodno je na vrijeme se osigurati, pripremiti i uz sebe imati masku, te obvezno i svoju kemijsku olovku, kako bi izbjegli kontakt i svaki mogući kanal za eventualno prenošenje virusa. Prije kontakta s poštarom, obvezno operite ruke, ali ih obvezno operite i nakon kontakta s poštarom - navode iz ovog kriznog stožera. 

Još jednom naglašavaju kako je upravo populacija i dob osoba koje primaju mirovinu najrizičnija, uz kronične bolesnike, te zaraza virusom za koji još ne postoji cjepivo i lijek, donese teške, nerijetko i fatalne posljedice.

- Ukoliko budete u prilici sami ići po mirovinu u banke ili pošte, neophodno je držatite fizičku udaljenost između vas i drugih osoba, kako u naseljenom mjestu, tako i ispred i u banci, pošti ili drugom servisu, te se također pridržavati uputa o vlastitoj olovci, te nakon povratka kući, obvezno oprati ruke. Nadležni iz poštanskih servisa već su obavješteni o mjerama koje su dužni primjeniti, ali dodatni oprez je preporučljiv iz razumljivih razloga. I pored toga, najbolje je nakon kontakta i primanja novca, oprati ruke, a kuvertu bacite - dodaje se u priopćenju. 

Važno je također znati kako vaš poštar u ovim danima dolazi u kontakt ne samo s vama i vašim susjedima, nego i sa značajnim brojem od nekoliko tisuća osoba koje su u izolaciji ili samoizolaciji zbog boravka u rizičnim područjima, inozemstvu ili žarištima virusa. Koliko god se pridržavali mjera zaštite i samozaštite, postoji mogućnost da dođu u kontakt s virusom, prenose ga dalje, pa je neophodno i poželjno da i svatko od vas primjeni maksimalne mjere zaštite.

- Krizni stožer i INZ vas pozivaju da zaštitite sebe, ali i druge, primjenjujući maksimalne mjere zaštite, izbjegavate bilo kakve bliske kontakte. Važno je naglasiti kako značajna većina nositelja virusa ne pokazuje nikakve znakove - simptome, te kontakt s takvim osobama u uvjerenju da je vaše okruženje zdravo i nezaraženo vama može zakomplicirati i otežati život i zdravlje. Želimo da ovaj i svaki idući krug raspodjele mirovina, ali i susreti s osobama koje imaju značajan krug kontakata prođu u poštivanju mjera samozaštite i zaštite, te bez ikakvih zdravstvenih posljedica po vas - navode iz Kriznog stožera za praćenje novog koronavirusa ZDŽ. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?