Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uvjeti za ulazak državljana BiH: Kako otputovati u Njemačku, Sloveniju, Švedsku, Švicarsku...

30. rujna 2020. u 13:05 0 komentara 734 prikaza

Zbog pandemije koronavirusa došlo je do poremećaja ulaska u države širom svijeta. Zbog toga su putovanja otežana i stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Donosimo pregled uvjeta za ulazak državljana BiH u strane zemlje, u skladu s podacima kojima raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova.BiH.

Armenija

Na snazi je izvanredno stanje i zabrana ulaska stranaca u Republiku Armeniju osim za određene kategorije stranaca (zaposleni u diplomatskim misijama i članovi njihovih obitelji, supružnici armenijskih državljana, stranci koji imaju legalan boravak u Armeniji, stranci koji dolaze u svrhu hitnog medicinskog liječenja, osobe iz zemalja regije koje se nalaze na tzv."bijeloj listi" i sl.).

Australija

Zabranjeno izdavanje viza i ulazak za turiste. U slučaju posjedovanja vize stalnog boravka ili dvojnog državljanstva, obvezna karantena u hotelu na aerodromu u trajanju od 14 dana na trošak putnika. Za nositelje diplomatske vize 995, obvezna samoizolacija u trajanju od 14 dana u stanu/kući, ako se imaju posebni uvjeti (posebna soba i kupatilo).

Bangladeš

Dozvoljen ulazak svim strancima, obvezan negativan COVID-19 test.

Belgija

Svi putnici koji dolaze u Belgiju izvan zemalja EU+ ili iz određenih zona unutar EU+ s povećanim brojem oboljelih od COVID-19, dužni su otići u 14-dnevnu samoizolaciju. Navedeno se ne odnosi na osobe s esencijalnom funkcijom, dok članovi njihovih obitelji moraju ispoštovati izrečenu mjeru samoizolacije.

Za članove diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija trećih zemalja ulazak u Belgiju je moguć ako posjeduju dokaz koji opravdava njihov esencijalni boravak na teritoriju Belgije (npr. poziv za sudjelovanje na konferenciji, sastanku itd.). Prilikom napuštanja Belgije i odlaska u zemlje izvan EU+ i određene zone unutar EU+ s povećanim brojem oboljelih od COVID-19, članovi diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija dužni su sa sobom imati verbalnu notu kojom se potvrđuje neodložnost putovanja. Ulazak u Belgiju je dozvoljen svim osobama s važećim dozvolama boravka u Belgiji, kao i osobama s dvostrukim državljanstvom i članovima njihovih obitelji. Navedene osobe dužne su posjedovati dodatna dokumenta kojima mogu dokazati svrhu putovanja (npr. izvadak iz matične knjige, ugovor o radu, liječnička potvrda koju izdaje službeno zdravstveno tijelo ili pružatelj zdravstvene zaštite, potvrda o smrti itd.)

Od 01.08.2020. godine svi putnici koji putuju u Belgiju (neovisno od njihovog statusa i zemlje porijekla ili načina prijevoza) dužni su unaprijed ispuniti PLF (Passenger Locator Form) - formular . Navedeni formular se mora ispuniti prije ukrcavanja u avion i predati nadležnim organima po dolasku u Belgiju. U slučaju putovanja drugim sredstvom (privatnim ili javnim prijevozom), formular se mora poslati u roku od 12 sati od dolaska na teritorij Belgije, na sljedeću adresu: PLFBelgium@health.fgov.be. Od ove obveze izuzimaju se osobe koje putuju drugim prijevoznim sredstvima (osim aviona i broda) i koje će boraviti manje od 48 sati u Belgiji ili koje su boravile manje od 48 sati izvan Belgije.

Bjelorusija

Na sajtu Ministarstva zdravstva Bjelorusije se nalazi spisak zemalja iz kojih je ulazak stranaca dozvoljen bez mjera samoizolacije/karantene. Bosna i Hercegovina se nalazi na tom spisku. Dakle, svi dolasci iz tih zemalja su slobodni, bez ikakvih dopunskih dokumenata (test), a dolazak iz zemalja koje nisu na spisku imaju obvezu samoizolacije.

Bugarska

Važeća putna isprava i negativan nalaz PCR testiranja starog do 72 sata. Nalaz mora sadržavati ime osobe identično onom u putnoj ispravi, ime i kontakt podatke laboratorija koji je nalaz izdao, datum testiranja i latinične ispise riječi "PCR" i rezultat "negativan".

Crna Gora

ULAZAK U CRNU GORU – STRANCI
Bez dodatnih ograničenja ako ispunjava sva tri sljedeća uvjeta:
1: rezident je neke od država sa "zelene liste" ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa "zelene liste", i
2: nije u razdoblju od 15. dana prije ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan "zelene liste", i
3: nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan "zelene liste" osim u tranzitu (tranzit je proputovanje bez zadržavanja, što se dokazuje uvidom u putni dokument).

Zelena lista: države članice Europske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Nizozemska, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska) i Alžir, Andora, Azerbajdžan, Barbados, Bjelorusija, Brunej, Fidži, Filipini, Gruzija, Indonezija, Island, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Kina, Kuba, Lihtenštajn, Madagaskar, Malezija, Maroko, Mauricijus, Mongolija, Mozambik, Nikaragva, Norveška, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Rusija, Senegal, Švicarska, Tadžikistan, Tajland, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

ULAZAK IZ BIH Uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata ako dolazi iz neke od država sa "žute liste" ili dolazi iz neke od država sa "zelene liste", a u razdoblju od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru je boravio u nekoj od država sa "žute liste".

Izuzetno, ulazak u Crnu Goru je dozvoljen je i uz negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, a koji su izdati od registriranog laboratorija i nisu stariji od 72 sata, u skladu s odlukom nadležnog organa, ako osoba u razdoblju od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država izvan prethodne "zelene liste" i ove, "žute liste".

Žuta lista: Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Obveza posjedovanja testa NE odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Egipat

Od 01. rujna za sve osobe koje namjeravaju ući u Egipat (bez obzira na državljanstvo) obvezan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata od trenutka ulaska u zemlju. Djeca do 6 godine života ne trebaju imati test. Test mora sadržati točan sat i dan uzimanja brisa od kog se računa period od 72 sata. Potrebno je navesti i tip brisa i da bude naglašeno da se radi od RT-PCR testu. Mora biti na arapskom ili engleskom jeziku.

Egipat, u prvoj fazi ponovnog otvaranja zemlje, omogućio je stranim državljanima ulazak u turistički posjet  Crvenom moru, Južnom Sinaju i Marsa Matruhu. Strani državljani koji dolaze u turistički posjet ispunjavaju poseban medicinski oblik u kojem bi trebali unijeti određene podatke (broj letova, adresu smještaja, kontakt telefon, imaju li simptome i jesu li bili u kontaktu sa zaraženima itd.). Potrebno je i osiguranje nalik putnicima. Preventivne mjere provode se tijekom slijetanja, mjerenjima temperature (u praksi ne uvijek), a sumnjivi slučajevi su u karanteni.

Za turiste koji dolaze na aerodrome u Hurgadi ili Šarm el Šeiku, a nemaju PCR test, isti je moguće uraditi na aerodromu po cijeni od 30$. Do rezultata testa turisti su izolirani u sobama a u slučaju pozitivnog testa odluku o daljnjem tretmanu donosi Ministarstvo zdravlja Egipta.

Etiopija

Po podacima koje je objavila etiopijska aviokompanija Ethiopian, od 22. srpnja 2020. godine se primjenjuju obvezne mjere koje uključuju da svi putnici koji dolaze na međunarodne aerodrome moraju imati negativan Covid-19 pcr test koji je izdat najviše 5 dana prije dolaska, a od trenutka kada je uzet uzorak (ne od kada je izdat rezultat testa).

Putnici su u obvezi da budu 14 dana u samoizolaciji kod kuće. Putnici bez negativnog rezultata testa Covid-19 rt-pcr moraju proći kroz medicinski pregled i ići u obveznu karantenu od 14 dana, od kojih prvih sedam dana u instituciji koju odredi Vlada (sami snose trošak boravka), a preostalih sedam dana kod kuće u samoizolaciji.
Diplomate provode 14-dnevnu karantenu u veleposlanstvima/rezidencijama. Brzi testovi (rdt antibody test) nisu prihvatljivi. Navedene odredbe se ne odnose na putnike u tranzitu. Po podacima koje je objavila etiopijska aviokompanija Ethiopian, od 22. srpnja 2020. godine se primjenjuju obavezne mjere koje uključuju da svi putnici koji dolaze na međunarodne aerodrome moraju imati negativan Covid-19 pcr test koji je izdat najviše 5 dana prije dolaska, a od trenutka kada je uzet uzorak (ne od kada je izdat rezultat testa).

Francuska

Za ulazak u kontinentalnu Francusku iz zemlje izvan europskog prostora (države članice Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marina, Švicarska, Vatikan) ili iz sljedećih zemalja: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj morate ispuniti i ponijeti sa sobom dva dokumenta:

• izuzeta potvrda o prometu za Metropolitan France koja se može preuzeti na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova. Morate predočiti ovu potvrdu putničkim tvrtkama prije upotrebe putne karte, kao i tijelima za nadzor granice (za putovanja zrakom, morem i kopnom, uključujući željeznicom).
• Izjava da nema simptome COVID-19.

Filipini

1. Stranim državljanima nije dozvoljen ulazak u zemlju
Predmetna zabrana ne odnosi se na:
- državljane Filipina;
- supruge ili djeca državljana Filipina koji putuju zajedno s državljanima Filipina ili putuju radi obiteljskih razloga;
- poslovnim ljudima koji posjeduju 9(c) vizu koju su izdali nadležni organi Filipina.
- državljanima Indije koji posjeduju Vizu za privremeni boravak,
- državljanima Narodne Republike Kine koji posjeduju Vizu za privremeni boravak koji su supružnici državljana Filipina.
2. Putnici koji dolaze na Filipine:
- se podvrgavaju testiranju na prisustvo Korona  virusa na vlastiti račun
- obvezuju na boravak u karanteni;
3. Putnici koji putuju na Davao (DVO) moraju posjedovati zdravstvenu potvrdu negativnog prisustva koronavirusa koji je izdat najmanje 72 sata prije putovanja.

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine preporuča da radi čestih izmjena procedura nadležnih organa zemlje, aerodromskih procedura i procedura avio kompanija pribave sve neophodne informacije i da se za dodatne informacije prije ulaska u Republiku Filipini sve osobe obvezno obrate Veleposlanstvu Republike Filipini u Budimpešti.

Finska

Karantena na vlastitu inicijativu! Državljani trećih zemalja koji imaju dozvolu boravka u Finskoj, osobe koje imaju familijarne razloge, osobe koje studiraju u Finskoj.

Grčka

Civilne putne isprave - nije dozvoljen ulazak.

Diplomatske i službene putne isprave (akreditirano osoblje) - dozvoljen ulazak
- Avionom - PLF obrazac i dobijem QR code
- Drumskim putem - potrebna prethodna najava MVP Grčke Verbalnom notom, s detaljima putovanja, potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata, PLF obrazac i QR code.

Indija

Strani državljani moraju aplicirati za nove vize, a Veleposlanstvo Indije u Budimpešti odlučuje od slučaja do slučaja. Obvezan medicinski pregled i karantena od 14 dana koju plaća stranac.

Irak

Svim putnicima se mjeri temperatura nakon slijetanja u Irak.

Iran

Diplomatske delegacije i osoblje, kao i zaposleni u međunarodnim institucijama (po reciprocitetu) nisu u obvezi pribavljanja PCR testa i njihovo će zdravstveno stanje biti provjerenu po ulasku u zemlju. Ako budu pokazivali simptome bit će testirani na Covid-19 i bit će u obvezi dati izjavu da će boraviti u svojim veleposlanstvima ili mjestu boravka koji oni odrede do rezultata testa. Ako se test pokaže pozitivnim bit će im određena mjera karantene najduže do 14 dana. Za ovu kategoriju lica PCR test se neće naplaćivati.

Island

Dozvoljen ulazak uz obvezan dvostruki test na Covid-19 uz boravak od 5 do 6 dana u karanteni ili 14-dnevni karantena bez rađenja testa.

Italija

Samo državljani BiH koji imaju reguliranu dozvolu za prebivalište ili dozvolu boravka u Italiji. BiH se trenutno smatra crvenom zonom zbog broja zaraženih, ne preporučuje se putovanje u BiH, a tko bude putovao ili tranzitirao kroz BiH u proteklih 14 dana moraju u samoizolaciju po povratku u Italiju. Prema dekretu svima koji su u prethodnih 14 dana boravile ili prolazile kroz BiH određuje se obvezna samoizolacija od 14 dana. Samo državljani BiH koji imaju reguliranu dozvolu za prebivalište ili dozvolu boravka u Italiji.

Irska

Po dolasku u zemlju obvezna je izolacija u razdoblju od 14 dana. Državljani BiH od 10.07.2020. godine pa do daljnjeg ne mogu koristiti kratkoročne vize UK za ulazak u Irsku. Aplikacije za odobrenje kratkoročnog boravka u Irskoj se do daljnjeg neće razmatrati. U slučajevima opravdanog pravnog osnova ulazak će biti dozvoljen kako i u većini zemalja EU. Po dolasku u zemlju obvezna je izolacija u razdoblju od 14 dana.

Izrael

Zbog povećanog obima novozaraženih na dnevnoj bazi Izrael je donio odluku o potpunom zatvaranju zemlje na razdoblje od 3 tjedna počevši od 18.09.2020. godine.
Građani se neće smjeti udaljavati od kuća više od 500 metara. Zatvaraju se svi objekti osim supermarketa i ljekarni. Stupa na snagu zabrana okupljanja više od 20 ljudi na otvorenom i 10 u zatvorenom prostoru. Aerodrom Ben Gurion će ostati otvoren.

Japan

BiH je na listi zemalja iz kojih je zabranjen ulazak u Japan. No, nalazi se i na listi zemalja za čije građane se navodi da su predmet PCR testa u razdoblju od 14 dana prije apliciranja za ulazak u Japan te da moraju provesti 14 dana u karanteni koju odredi šef karantenske službe na graničnom prijelazu uz suzdržavanje od korištenja javnog prijevoza. Generalno sve osobe koje ulaze u Japan se podvrgavaju PCR testu i obvezno idu u karantenu 14 dana.

Jordan

24 sata prije ulaska u Jordan putnici su obvezni posjetiti web stranicu www.jordan.gov.jo i pružiti potrebne podatke (medicinske i druge) Potrebno je također instalirati aplikaciju Amman kako bi se mogli ukrcati u avion. Putnici koji dolaze iz "žute" i "crvene" zone moraju unaprijed imati rezerviran hotelski smještaj u kojem će provesti karantansko razdoblje.

Vlada Jordana je zvanično objavila da se aerodromi u Jordanu otvaraju za redovit međunarodni putnički promet u utorak, 08. 09. 2020. godine. Zemlje iz koje dolaze putnici su podijeljene u tri kategorije od kojih zavise uvjeti ulaska u Jordan:

- države tzv. zelene liste uključuju: Afganistan, Kina, Džibuti, Egipat, Island, Finska, Irska, Kazahstan, Malezija, Novi Zeland, Norveška, Pakistan, Somalia, Tajvan, Tajland, Singapur, Australija, Azerbajdžan, Bangladeš, Kanada, Kipar, Danska, Estonija, Gruzija, Haiti, Hong Kong, Mađarska, Indonezija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mauritanija, Monako, Poljska, Južna Koreja, Srbija, Slovenija, Šri Lanka, Švicarska, Turska i Uzbekistan.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja moraju provesti najmanje 14 dana u nekoj od njih i prezentirati negativan PCR test ne stariji od 72 sata prilikom slijetanja u Jordan.
Na aerodromu u Jordanu putnici će biti podvrgnuti još jednom COVID-19 testu o svom trošku i moraju sačekati rezultate. Ukoliko budu negativni, putnici mogu napustiti aerodrom, ali moraju biti narednih sedam dana u samoizolaciji u svojim kućama/ stanovima. Ako su pozitivni, upućuju se u institucionalnu karantenu o svom trošku.

- države tzv. žute liste uključuju: Alžir, Austrija, Jermenija, Bjelorusija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Grčka, Indija, Iran, Izrael, Japan, Maroko, Nizozemska, Palestina, Filipini, Portugal, Slovačka, Švedska, Tanzanija, Tunis, Njemačka, Italija, Malta, UAE i Venecuela.
Putnici koji dolaze iz ovih zemalja moraju prezentirati negativan PCR test ne stariji od 72 sata prilikom slijetanja u Jordan.
Na aerodromu u Jordanu putnici će biti podvrgnuti još jednom COVID-19 testu i biće upućeni u institucionalnu karantenu u trajanju od sedam dana. Još jedan test će biti urađen ovim putnicima petog ili šestog dana boravka u karanteni.
Ukoliko budu negativni, ovi putnici se puštaju iz karantene, ali moraju provesti narednih sedam dana u samoizolaciji u svojim kućama/ stanovima.

- države tzv. crvene liste uključuju: Albanija, Argentina, Belgija, BiH, Bolivija, Brazil, Francuska, Irak, Liban, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Bahrein, Kuvajt, Libija, Rumunjska, Rusija, Katar, Oman, Saudijska, Arabija, Španjolska, UK, Ukrajina, SAD, Egipat, Sudan, Sirija, i Jemen.
Ovi putnici prolaze istu proceduru kao i putnici koji dolaze iz zemalja sa žute liste s tim da moraju nositi elektronsku narukvicu tijekom razdoblja samoizolacije.

Svi oni koji ne budu posjedovali negativan PCR test ne stariji od 72 sata prilikom slijetanja u Jordan, obvezno se upućuju u institucionalnu karantenu o svom trošku u trajanju od 14 dana bez obzira iz koje grupe zemalja dolaze. Cijena testa na aerodromu je 40,00 JOD (oko 100 KM), rezultat se čeka oko tri sata i 70 posto je pouzdan.

Katar

Ulazak u Državu Katar je još uvijek zabranjen osim ako osobe imaju reguliran boravak i vraćaju se u zemlju.
-U obvezi su posjedovanja negativnog Covid-19 testa ne starijeg od 48 sati prije momenta ulaska u zemlju,
-Ako nisu u mogućnosti prikazati negativan test testiranje će biti obavljeno na aerodromu prilikom ulaska u zemlju, a bit će određena mjera izolacije u ranije osiguranom hotelskom smještaju o trošku putnika ili pravnog lica koje je pozvalo tu osobu u Katar,
-Putnici koji dolaze u Katar u obvezi su instalacije aplikacije "EHTIRAZ" na telefonske uređaje koji verificiraju status vlasnika određenom bojom (Zeleni – siguran i Žuti – zaražen),

Kazahstan

Vlada Kazahstana je donijela Uredbu u travnju 2020., a koja je još na snazi, o zabrani ulaska stranaca i suspenziji bezviznog režima s državama s kojima imaju sporazume o bezviznom režimu, do studenog 2020. godine. Poslije tog datuma trebat će vize, a informacije o uvjetima će davati nadležna veleposlanstva Kazahstana. Kazahstanska granica ostaje zatvorena za strance s vrlo ograničenim iznimkama, uključujući diplomate, članove najuže obitelji kazahstanskih državljana, osobe koje imaju dozvolu boravka i sl. Pitanja imigracije predstavljaju nadležnost Vlade Kazahstana i nije dozvoljeno davati preporuke ili intervenirati u pitanjima koja se odnose na ulazak u Kazahstan. Takve stvari treba usmjeriti kazahstanskom veleposlanstvu koja pokriva BiH. Vlada Kazahstana je saopćila da strani državljani bez trenutne vize moraju napustiti zemlju do 5. kolovoza. Nakon tog datuma, stranci koji ostanu u Kazahstanu, a kojima su vize istekle ili nisu obnovljene će se suočiti s administrativnim kaznama.

Kirgistan

Na snazi je zabrana ulaska stranaca u Republiku Kirgistan, osim za određene kategorije stranaca (stranci koji imaju radnu vizu, supružnici i djeca kirgiških državljana i sl.). Avio promet se povremeno obavlja charter letovima prema Istanbulu i Dubaiju. Stranci koji dolaze ovim letovima moraju predstaviti original test na Covid-19 ne stariji od 96 sati od trenutka ulaska u zemlju.

Kenija

Dozvoljen je ulazak svim stranim državljanima pod uvjetom posjedovanja negativnog PCR testa.

Cipar

BiH se nalazi na listi "C" (posljednjoj) zbog epidemiološke slike. Zabranjen je ulazak našim državljanima osim u slučaju posebnog odobrenja. Od ovoga izuzetak su: Ciparski državljani koji trajno borave na Cipru i članovi njihovih obitelji (strani supružnici ili maloljetna djeca i roditelji) Osobe koje legalno borave na Cipru Osobe kojima je na osnovu Bečke konvencije dopušten ulazak u zemlju Osobe, bez obzira na državljanstvo, koje imaju posebnu dozvolu R. Cipar

Kneževina Lihtenštajn

Državljani BiH ne mogu turistički ulaziti u Lihtenštajn.

Republika Koreja

R. Koreja je privremeno suspendirala bezvizni režim s BiH. Za sve putnike koji ulaze u zemlju je obvezna karantena u trajanju od 14 dana na mjestu koje odrede korejske vlasti i podvrgavanje PCR testu na graničnom prijelazu.

Kuvajt

Ulazak u svrhu posjeta (turističke vize se ne izdaju). Postoji mogućnost obratiti se nadležnom DKPu zahtjevom za ovakvu vizu. Ostale mogućnosti ulaska su samo u opravdanim slučajevima ili ako osoba ima odobren boravak u zemlji. Po dolasku u Kuvajt obvezna je 14-dnevna izolacija.

Laos

1. Svi letovi za Laošku Narodnu Demokratsku Republiku su suspendirani do 31 srpnja 2020.
- Zabrana se ne primjenjuje na humanitarne letove i letove radi obavljanja repatrijacije, te letove u medicinske svrhe.
2. Stranci koji putuju moraju imati Potvrdu o negativnom stanju u vezi s koronavirusom koja je izdata najmanje 72 sata prije ulaska u zemlju.
3. Izjava o zdravstvenom stanju mora biti prezentirana prilikom ulaska u zemlju.
4. Putnici su u obavezi da se podvrgnu medicinskom pregledu u karanteni u trajanju od 14 dana.
5. Avionsko osoblje je obvezno da se podvrgne medicinskom pregledu i karanteni do prvog sljedećeg leta.
Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine preporuča da se za dodatne informacije u vezi s procedurama ulaska u Laošku narodnu Demokratsku Republiku sve osobe obvezno obrate veleposlanstvu Laoške Narodne Demokratske Republike.

Libanon
Po dolasku u Međunarodnu zračnu luku u Bejrutu putnici će morati izvršiti dodatni test o trošku aviokompanije, a rezultati tog testa će biti gotovi u roku od 24 sata. Putnici moraju platiti drugi test (oko 100 US dolara) 72 sata nakon dolaska u Libanon. Ako budu pozitivni prilikom dolaska u Bejrut, idu u samoizolaciju. Svi putnici koji dolaze u Libanon moraju ispuniti obrazac Ministarstva zdravstva Libanon prije dolaska. Obrazac je dostupan ovdje. Svi putnici moraju imati zdravstveno osiguranje koje vrijedi tijekom boravka i koje pokriva troškove liječenja COVID-19. Ovo osiguranje nije obvezno za vojno osoblje, diplomate i članove međunarodnih organizacija.

Libija

BiH stručnjaci, ako se ukaže potreba, mogu uz prethodnu suglasnost Povjerenstva za reguliranje pitanja zatočenih državljana u inozemstvu uslijed virusa korone ući u Libiju. Prethodno je potrebno da zainteresirani subjekt u Libiji zatraži od ovog Povjerenstva dozvolu za dolazak stručnjaka koji su mu potrebni.

Mađarska

BIH je stavljena na crvenu listi zemalja, čijim državljanima se zabranjuje ulazak osim u izuzetnim slučajevima u kojima se zahtjev za ulazak podnosi elektronički policiji Mađarske u sljedećim slučajevima:
osobna nazočnost na sudu ili upravnom postupku,
uz preodočenje dokaza, sudskog poziva ili nadl. upravnog tijela;
poslovna ili bilo koja druga poslovna aktivnost uz predočenje pozivnog pisma;
liječenje - uz dokaz potvrde liječnika-medicinske ustanove;
polaganje ispita, uz dokaz, potvrdu akademske institucije;
nazočnost na obiteljskim okupljanjima (sklapanje braka, pogreb, krštenje); briga o obitelji; sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima od visokog značaja; kao i sve ostale opravdane okolnosti koje moraju biti legitimne. Zahtjev se isključivo i samo podnosi preko elektroničke aplikacije na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz popunjeni zahtjev se mora dostaviti i dokaz o opravdanosti ulaska .
Ako po osnovi odobrenja osoba uđe na teritorij Mađarske, bit će podvrgnuta kraćoj medicisnkoj provjeri i ako ne pokazuje simptome zaraze COVID-19 virusom bit će smještena u karantenu ili ako ima osiguran smještaj, onda će biti određene mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana. Moguće je zahtijevati da se radi PCR test, i to dva testa u razmaku od 48 sati u razdoblju od 5 dana. Ako su testovi negativni, nadležno tijelo će izdati rješenje o ukidanju izolacije/karantene.

Maldivi

Viza po dolasku, online prijava za zdravstveni certifikat https://imuga.immigration.gov.mv/ethd 24 sata prije putovanja dostaviti Traveler Health Declaration , obvezna karantena od 14 dana, u slučaju turističkog posjeta, 14 dana se ne smije napuštati hotelski smještaj. Za boravak kraći od 14 dana treba osigurati posebnu dozvolu Health Protection Agency

Mijanmar

1.Svi letovi za Mijanmar su suspendirani do 31. kolovoza 2020.
- Zabrana se ne primjenjuje na medicinske letove.
2. Putnici su u obvezi podvrgnuti se karanteni u trajanju od 14 dana.
3. Putnici prilikom ulaska u zemlju moraju prezentirati negativan COVID-19 test.
- Obveza se ne primjenjuje na državljane Mijanmara.
4. Osoblje zrakoplovstva je u obveznoj karanteni do prvog idućeg leta.
5. Obustavljeno je izdavanje svih viza.
Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine preporučuje da se za dodatne informacije u vezi s procedurama ulaska u Mijanmar sve osobe obvezno obrate Veleposlanstvu Mijanmara.

Moldavija

Stranim državljanima je zabranjen ulaz s izuzetkom za sljedeće slučajeve:
-članove obitelji državljana Moldavije,
-osobe s dugotrajnim boravkom ili drugom vrstom boravka izdanog od nadležnog tijela Moldavije;
-osobe koje putuju iz profesionalnih razloga, na osnovi izdane vize, dozvole boravka ili sličnog dokumenta, članovi diplomatskih misija, konzularnih ureda akreditiranih u Moldaviji, međunarodnih organizacija /misija, kao i članovi njihovih obitelji ili osoblje koje obavlja humanitarnu pomoć;
-putnici u tranzitu, uključujući i one koji se odnose na repatrijaciju kao rezultat konzularne zaštite .
Plan tranzita/putovanja se ostvaruje preko Generalnog inspektorata granične policije; osobe koje putuju iz zdravstvenih i humanitarnih razloga, uključujući pratitelje, uz predočenje odgovarajućih dokumenata koji potvrđuju svrhu i razlog putovanja; prekogranični radnici; vozači i uslužno osoblje koje pruža određene usluge u sredstvima javnog prijevoza, posade aviona, brodova i vlakova; osobe koje prelaze državnu grancu radi ulaska u Moldaviju moraju obvezno popuniti epidemiološki upitnik, kao i potpisati izjavu, na svoju odgovornost da prihvaćaju režim samoizolacije od 14 dana na za to određenim mjestima. Od režima izolacije će biti izuzete sljedeće osobe, pod uvjetom da nemaju simptome respiratornih infekcija ili povišene temperature, kako slijedi: vozači i uslužno osoblje kamiona koji prevoze robu i putnike, posade aviona, brodova i vlakova; osobe koje putuju iz zdravstvenih ili humanitarnih razloga , uključujući pratitelje uz predočenje odgovarajućih dokumenata; učenici, studenti uključeni u obrazovne institucije u inozemstvu, radi polaganja ispita, u srednjoj školi i na fakultetima; osobe koje putuju poslovno, uz vizu, dozvolu boravka; prekogranični radnici, diplomati i članovi niihovih obitelji, putnici u tranzitu.

 | Autor :

Mongolija

Mongolija je u potpunosti zatvorena za ulazak putnika, čak i za svoje državljane. Vlada Mongolije svakog mjeseca izdaje odluku o produljenju vrlo strogih mjera. Posljednja odluka je od 29. srpnja i prema njoj mjere zabrane su produljene do 31. kolovoza. Nakon isteka tog razdoblja Vlada će donijeti novu odluku koju ćemo dostaviti.

Nepal

Nije dopušten ulazak stranaca, Vlada je 17. 8. 2020. odlučila o ponovnom pokretanju međunarodnog avioprometa. Diplomati mogu ući u Nepal uz negativan COVID-19 test.

Nigerija

Dopušteni su samo letovi za Lagos i/ili Abudžu za kompanije Turkish Airlines, Virgin Atlantic, Qatar Airlines, Kenya Airlines, British Airlines, Ethiopian Airlines, Egypt Air, Emirates Airlines, Air Cote d’ivoire, Africa World Airways, Asky Airlines, Air Peace Airline, Delta Airlines i Middle East Airlines.
Putnici koji dolaze u Niegriju moraju prikazati negativan RCR test u zemlji polijetanja, a prije bordinga, i to 96 sati prije polijetanja, a po mogućnosti 72 sata prije bordinga.
Svi putnici se moraju registrirati i na službenom portalu zemlje (Nigerian International Travel Portal) tako što će popuniti online obrazac (https://nitp.ncdc.gov.ng/onboarding/homepage).
Test rezultata treba biti postavljen na National payment portal, a trebaju imati i eletronički i papirnati primjerak rezultata testa. Poseban kod će biti poslan svakom putniku (QR Code) na e-mail, koji putnici trebaju isprintati ili skinuti kako bi isti prikazali pri bordingu. Bez navedenog je moguće da putnicima neće biti dopušten bording na let za Nigeriju. Putnici će morati uraditi drugi test po dolasku u Nigeriju na vlastiti trošak, a plaćanje se mora izvršiti online prije putovanja. Dokaz o plaćanju treba učitati na službenu stranicu prije putovanja (https://nitp.ncdc.gov.ng/onboarding/homepage).

Nizozemska

U Nizozemsku mogu ulaziti osobe koje imaju pravo na boravak u Kraljevini Nizozemskoj. Ulasci su mogući i u slučaju poslovnih aktivnosti koje su od naročite koristi za Kraljevinu (neposredne strane investicije, zapošljavanje od 5 + osoba). U takvim slučajevima izdaje se posebna dozvola Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Sarajevu, a na osnovi upućenog zahtjeva u kojem se obrazlaže/dokazuje svrha/potreba ulaska).

Njemačka

Ulazak je dopušten isključivo osobama koje imaju:
- odobren boravak u SR Njemačkoj ili drugoj zemlji EU-a ili članici Schengena,
- osobama kojima je ulazak i boravak odobren posebnom odlukom nadležnog tijela SR Njemačke (službeni posjet, humanitarni razlozi i dr.),
- osobama čija profesionalna djelatnost podrazumijeva putovanje zrakom, kopnom i morem,
- spajanje obitelji osobe koja ima odobren boravak,
- neodgodive posjete užih članova obitelji,
- poslovni posjet itd.
-  pravo na ulazak i boravak u SR Njemačku, a u BiH su boravile 14 + dana, po ulasku u zemlju stupaju u petodnevnu karantenu u kojem razdoblju se testiraju. U slučaju negativnog testa mogu napustiti karantenu, odnosno u slučaju prisutnosti virusa, ostaju u karanteni 14 dana.

Norveška

Samo državljani BiH s legalnim boravkom u Norveškoj i bliža obitelj s obveznom desetodnevnom karantenom po ulasku u zemlju.

Novi Zeland

Zabranjeno izdavanje viza i ulazak za turiste. U slučaju posjedovanja vize stalnog boravka ili dvojnog državljanstva, obvezna karantena u hotelu u zračnoj luci u trajanju od 14 dana na trošak putnika. Za nositelje diplomatske vize 995 obvezna samoizolacija u trajanju od 14 dana u stanu/kući, ako se imaju posebni uvjeti (posebna soba i kupaonica).

Kina

Negativan rezultat testa potrebno dostaviti Veleposlanstvu NR Kine koja na osnovi rezultata testa izdaje potvrdu o zdravstvenom stanju. Ulazak u zemlju moguć uz vizu izdanu nakon 1. srpnja ove godine. Moguća obveza 14-dnevne karantene. Kina je počela s izdavanjem viza od 1. 7. 2020. godine. Uvjeti za izdavanje su veoma rigorozni i u praksi se to odnosi samo na nužno profesionalno osoblje stranih kompanija. Za izdavanje vize potrebno je mišljenje provincijske vlade o nužnosti izdavanja vize.
Sve osobe kojima su u ožujku poništene dozvole boravka u Kini mogu se besplatno prijaviti za nove vize u kineskim veleposlanstvima i konzulatima (na listi zemalja se nalazi i Bosna i Hercegovina).

Poljska

Prema pravilima važećim u Poljskoj, u zemlju mogu ući diplomati, članovi njihovih obitelji, članovi međunarodnih organizacija i članovi njihovih obitelji, zatim osobe koje imaju riješen stalni boravak u Poljskoj po bilo kojoj osnovi, kao i supružnici poljskih državljana, studenti koji imaju riješen status te osobe koje imaju radnu vizu. Za sve ostale građane važe pravila koje obvezuju Poljsku o zabrani ulaska po osnovi članstva u EU.

Republika Hrvatska

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine ne odnosi se na:
2a. zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
2b. prekogranične radnike
2c. prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
2d. diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
2e. putnike u tranzitu
2f. osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja
2g. osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine: Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz BiH, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g., obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. Karantena/samoizolacija može se skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz BiH ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d. i23. putnike u tranzitu.
2f. osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja.
Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage. Ako državljani BiH prilikom ulaska u Hrvatsku imaju test kojem je protekao rok od 48 sati, ili u drugim u iznimnim situacijama, dopustit će im se ulazak u Hrvatsku, uz određivanje mjere samoizolacije i ponovnog testiranja u Hrvatskoj o vlastitom trošku. Navedeno pravilo moguće je primijeniti na putnike i članove posade na jahtama.
Osobe koje predoče negativan PCR test, a nalaze se na listi samoizolacije, bilo da su na listi bile 7 dana kao u točki 2.g. ili su po isteku testa učinjenog u inozemstvu test ponovile u Hrvatskoj, brišu se iz liste samoizolacije.

Republika Sjeverna Makedonija

Uz priložen negativan PCR test državljani Bosne i Hercegovine mogu boraviti u R. Sjevernoj Makedoniji do 3 mjeseca. Diplomati iz Bosne i Hercegovine akreditirani u Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i članovi njihovih obitelji, za ulazak i za tranzit ne moraju priložiti medicinsku potvrdu za PCR test. Diplomati iz Bosne i Hercegovine koji nisu akreditirani u Republici Sjevernoj Makedoniji, već u drugoj državi, kao i članovi njihovih obitelji, prilikom tranzita ne moraju prilagati medicinsku potvrdu za PCR test, ali je potrebno da potpišu izjavu za tranzit da u roku od tri sata moraju napustiti teritorij RSM.

Ruska Federacija

Na snazi je zabrana ulaska stranaca u Rusku Federaciju, osim za određene kategorije stranaca (stranci koji dolaze zbog smrti najužeg člana obitelji, stranci koji imaju odobren boravak, članovi diplomatskih misija, supružnici ruskih državljana i sl.) Rusija je otvorila granice samo za nekoliko država, među kojima nije Bosna i Hercegovina. Po povratku u Rusku Federaciju stranci trebaju predstaviti rezultat PCR testa SARS-Cov-2 ne stariji od 3 dana prije dolaska. 14-dnevna karantena bit će ukinuta za ljude koji pristižu redovitim linijama, ali se još uvijek odnosi na strance koji dolaze u radne svrhe i na ruske državljane koji dolaze na letovima repatrijacije (charter letovima). Putnici koji dolaze redovitim linijama iz Tanzanije, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva bit će izuzeti od zahtjeva karantene.

Saudijska Arabija

Još uvijek nije dopušten ulazak strancima u KSA. Moguć je povratak samo državljana KSA uz obveznu karantenu od 14 dana.

Sjedinjene Američke Države

Zabranjen ulazak u SAD svim osobama koje su 14 dana od datuma planiranog ulaska u SAD-u boravile ili tranzitirale kroz bilo koju od država potpisnica Schengenskog sporazuma, Kine i Irana. Odluka se ne odnosi na nositelje diplomatskih i službenih putnih isprava.

Slovenija

Nakon ulaska u zemlju obvezna 10-dnevna karantena.
- stalna ili privremena viza u R. Sloveniji ili nekoj od drugih zemalja članica EU
- liječenje (potvrda doktora o terminu, test na COVID-19)
- ako državljajnin BiH koji u R. Sloveniji nema stalni ili privremeni boravak i ne može dati adresu na kojoj će biti u karanteni, ulazak u R. Sloveniju mu se ne odobrava.

Temeljem izmjena odluke od 20. 8. 2020., ulazak u Sloveniju odobrit će se:
sportskim djelatnicima koji imaju poziv za natjecanje u Sloveniji;
članovima službenih izaslanstava koji imaju dokaz o službenom putovanju.

Ulazak je moguć i roditeljima studenata, ali maksimalno iz zemalja sa "žute" liste. Ne treba im test i dopušteno je zadržavanje u zemlji 48 sati. Napomena: BiH je na crvenoj listi i ova mjera trenutačno ne vrijedi za nju.

Svi su dužni imati negativan test na COVID-19, ne stariji od 36 sati, koji može biti urađen i u BiH - ovlašteni laboratoriji - popis Ministarstva civilnih poslova Slovenije, Institut za javno zdravstvo."Bez određivanja karantene i negativnog testa na SARS-CoV-2 (COVID-19) ulazak u Sloveniju dopustit će se:
1. prekograničnim dnevnim radnim migrantima koji imaju radni odnos u jednoj od članica EU ili drugoj državi schengenskog područja, za što moraju imati dokaz ili potpisanu izjavu u kojoj je naveden razlog za prelazak granice kao dnevni migrant;
2. osobama koje su poslane na obavljanje poslova u međunarodnom prijevozu ili se vraćaju s posla u međunarodnom prijevozu i koji moraju pri prelasku granice predočiti potvrdu za radnike u međunarodnom prometu iz priloga 3 "Komunikacije Komisije o uvođenju zelenih traka u okviru mjera upravljanja granicama radi zaštite zdravlja i dostupnosti robe i osnovnih usluga" ili neki drugi odgovarajući dokument iz kojeg je vidljivo da ih je poslao poslodavac;
3. osobama koje prevoze robu ili osobe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije koje moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati od prelaska granice;
4. osobama koje putuju u tranzitu kroz Republiku Sloveniju i koje moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska;
5. osobama koje putuju s diplomatskom putovnicom,
6. članovima stranog službenog izaslanstva koje dolazi u Sloveniju na osnovi potvrde ili službenog poziva nadležnog državnog tijela ili članovima službenog izaslanstva Republike Slovenije koji se vraćaju iz inozemstva;
7. predstavnicima stranih sigurnosnih tijela (policije ili pravosuđa) koji izvršavaju službeni nalog i napuštaju Republiku Sloveniju odmah čim je to moguće po izvršenju naloga;
8. pripadnicima Slovenske vojske, policije ili službenicima državnih tijela koji se vraćaju s rada u inozemstvu te službenicima državnih tijela koji se vraćaju sa službenog puta u inozemstvu;
9. osobama koje prelaze granicu (dnevno ili povremeno) zbog uključivanja u odgoj i obrazovanje ili znanstveno istraživanje u Republici Sloveniji ili u inozemstvu i to dokazuju odgovarajućim dokazima, odnosno njihovim roditeljima ili drugim osobama koje ih prevoze i vraćaju se u roku od 24 sata nakon prelaska granice;
10. osobama koje prelaze granicu zbog nužnih neodgodivih osobnih obveza ili nužnih poslovnih razloga i o tome prilože odgovarajuće dokaze te se vraćaju u najkraćem roku potrebnom za izvršenje posla, a najkasnije u roku od 48 sati od prelaska granice;
11. osobama koje su prevezene u Republiku Sloveniju vozilom hitne pomoći ili sanitetskim vozilom, kao i pratećem zdravstvenom osoblju u tom vozilu;
12. osobama koje imaju dokaz o planiranom nužnom zdravstvenom pregledu ili zahvatu u državi EU ili drugoj državi schengenskog područja te se vraćaju preko granice neposredno nakon završetka zdravstvenog pregleda ili zahvata, odnosno odmah čim to zdravstveno stanje dopusti;
13. osobama koje su suvlasnici ili zakupci zemljišta u pograničnom području ili na obje strane državne granice, a koje prelaze državnu granicu sa susjednom državom zbog obavljanja poljoprivredno-šumarskih radova;
14. osobi koja je slovenski državljanin ili stranac s prebivalištem u Republici Sloveniji, a vlasnik je
nekretnine, odnosno plovila, ili temeljem ugovora o zakupu ili najmu ima pravo korištenja nekretnine, plovila ili parcele u autokampu u susjednoj državi iz koje ulazi u Republiku Sloveniju i to dokaže odgovarajućim dokazima te ako se vraća u Sloveniju u roku od 48 sati po izlasku;
15. osobi koja je slovenski državljanin ili stranac s prebivalištem u Republici Sloveniji i vlasnik je ili
zakupac poljoprivrednog zemljišta u susjednoj državi i koja će pomoći pri ubiranju poljoprivrednih proizvoda i to dokazuje odgovarajućim dokazom ako se vraća u roku od 24 sata od izlaska iz Republike Slovenije;
16. osobama koje u Republiku Sloveniju dolaze iz države članice EU-a, odnosno države članice schengenskog prostora koja je uvrštena najmanje na "žuti" popis.

Izuzeci iz točki 10, 13 i 14 odnose se i na članove uže obitelji ako putuju zajedno s osobom na koju se navedeni izuzeci odnose.

Preporučuje se pridržavanje epidemioloških mjera Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Republike Slovenije  https://www.nijz.si/

Srbija

Ulazak za državljane BiH moguć i s osobnom iskaznicom pod uvjetom da dolaze nakon duljeg boravka iz BiH. Pri ulasku u zemlju bit će obavljeno mjerenje temperature. Ako osoba ima simptome COVID-19, bit će odmah upućena u COVID-ambulantu, a po potrebi i hospitalizirana. Također, bit će izdane i medicinske preporuke prilikom ulaska.

Sudan

Svi strani putnici moraju posjedovati negativan PCR test ne stariji od 72 sata prije trenutka ulaska u zemlju. Državljani Sudana i oni koji su podrijetlom iz Sudana testiraju se na COVID-19 po dolasku u zračnu luku.

Španjolska

Zabranjen ulazak državljanima Bosne i Hercegovine na teritorij Kraljevine Španjolske osim osobama koje posjeduju odobrenu boravišnu dozvolu.

 | Autor :

Švedska

Ulazak omugućen samo onima koji imaju privremenu ili boravišnu dozvolu i da je svrha putovanje kući. Studentima iz trećih zemalja potrebna je boravišna dozvola ako će boraviti u zemlji više od tri mjeseca.

Švicarska

Državljani BiH ne mogu turistički ulaziti u Švicarsku. Za sve državljane BiH koji imaju reguliran boravak u Švicarskoj ili dvojno državljanstvo ulazak je moguć uz obveznu samoizolaciju - karantenu u trajanju od 10 dana ako dolaze iz BiH.

Šri Lanka

Dopušten ulazak svim strancima, obvezan negativan COVID-19 test i unaprijed plaćeni aranžman i boravak najmanje pet dana. Po dolasku u zračnu luku u Šri Lanci ponovno COVID-19 testiranje, poslije 5 dana ponovno testiranje. Online viza -100 USD, obvezno medicinsko osiguranje.

Tadžikistan

Državljanima BiH potrebna je viza za ulazak i boravak. Državljanima BiH koji imaju odobren boravak ili poslovne posjete uz obveznu vizu i posebno odobrenje MVP R Tadžikistan te posjedovanje važećeg testa omogućen je ulazak i boravak, drugima nije.

Tajland

1. Putnicima i osoblju aviona nije dopušten ulazak na Tajland 31. kolovoza 2020.
- Zabrana se ne odnosi na:
- državljane ili osobe s dozvolom boravka na Tajlandu;
- putnike koji su supruge, roditelji ili djeca državljana Tajlanda;
- osoblje aviona koje ima zakazan povratni let;
- studente.
2. Putnici moraju imati medicinsku potvrdu na negativnu prisutnost koronavirusa i to RT-PCR test koji je urađen najmanje 72 sata prije ulaska u zemlju,
- Predmetni uvjet ne odnosi se na državljane Tajlanda.
3. Putnici prilikom ulaska moraju nadležnim graničnim tijelima prezentirati:
- potvrdu o uplaćenom medicinskom osiguranju koje se može koristiti u Kraljevini Tajland i
- dozvolu ulaska izdanu od nadležnog kraljevskog veleposlanstva Tajlanda, kao i
- Fit to Fly zdravstvenu potvrdu.
4. Putnici su u obvezi podvgnuti se medicinskom pregledu i karanteni.
5. Posade aviona u obvezi su na boravak u izolaciji do idućeg leta.
6. Posade aviona koje na Tajlandu ostaju s prenoćištem moraju imati jamstveno pismo od njihove zrakoplovne kompanije i potvrdu zdravstvenog osiguranja koje vrijedi za Kraljevinu Tajland, na iznos od najmanje 100.000 američkih dolara.

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine preporučuje da, radi čestih izmjena procedura nadležnih tijela zemlje, procedura zračne luke i procedura aviokompanija, pribave sve potrebne informacije i da se za dodatne informacije prije ulaska u Kraljevinu Tajland sve osobe obvezno obrate Veleposlanstvu Kraljevine Tajland u Budimpešti.

Turkmenistan

Državljanima BiH potrebna viza za ulazak i boravak.

Turska

Na graničnom prijelazu obavlja se medicinski pregled, u slučaju simptoma osoba se upućuje dalje na besplatni PCR test. Za ulazak u R. Tursku državljani BiH moraju posjedovati putovnicu koja vrijedi još najmanje 6 mjeseci.

Uzbekistan

Na snazi je zabrana ulaska stranaca u Republiku Uzbekistan, osim za određene kategorije stranaca (zaposleni u diplomatskim misijama i članovi njihovih obitelji, stranci koji dolaze u svrhu medicinskog liječenja, stranci koji imaju prebivalište u Uzbekistanu i sl.). Uspostavljeni su međunarodni letovi samo u nekoliko država. Mjere karantene nakon ulaska u Uzbekistan određuju se na osnovi boravka osobe 14 dana prije ulaska u Uzbekistan. Države su kategorizirane po stabilnosti epidemiološke situacije, tako da imaju zelenu listu (dolazak iz država sa zelene liste gdje je osoba boravila poslejdnjih 14 dana prije dolaska, ne mora u karantenu), žutu listu (dolazak iz država sa žute liste gdje je osoba provela 14 dana prije dolaska, mora u kućnu samoizolaciju) i crvena lista (evakuacijski letovi, sve ostale države koje nisu na prethodnim listama. Osobe nakon ulaska moraju u 14-dnevnu karantenu). Bosna i Hercegovina je na crvenoj listi.

Velika Britanija

Po dolasku u zemlju obvezna je izolacija u razdoblju od 14 dana.

Vijetnam

1. Strancima nije dopušten ulazak u Vijetnam, osim u posebnim slučajevima.
- Zabrana se ne primjenjuje na diplomatsko osoblje na dužnosti u Vijetnamu. Oni su u obvezi prilikom ulaska prezentirati medicinske izjave i podvrgnuti karanteni,
- Zabrana se ne odnosi na strance koji su eksperti, poslovni menadžeri ili visoko kvalificirani stručnjaci. Ove kategorije osoba u obvezi su prilikom ulaska prezentirati medicinske izjave i podvrgnuti se samo izolaciji.
- Zabrana se ne odnosi na putnike koji imaju dozvolu ulaska izdanu od National Steering Committee on Covid-19 Prevention and Control.
2. Avionske kompanije dužne su unaprijed obavijestiti najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Vijetnama o prijevozu stranih državljana.
3. Svi putnici smještaju u karantenu u objektima koje su za tu svrhu odredila nadležna tijela Vijetnama u trajanju od 14 dana.
4. Izdavanje viza svih vrsta je obustavljeno.
5. Svi stranci prije dolaska moraju ispuniti formular za karantenu.
6. Stranci koji putuju radi diplomatskih ili službenih razloga moraju se podvrgnuti medicinskom pregledu na granici.
7. Državljanima Italije i Republike Koreje, nositeljima običnih putovnica, obustavlja se tretman izuzeća od pribavljanja viza.
8. Državljanima Danske, Finske, Francuske, Grčke, Norveške, Španjolske, Švedske i putnicima nositeljima putovnice Velike Britanije obustavlja se tretman izuzeća od pribavljanja viza.
9. Strancima s potvrdom o izuzeću od obveze pribavljanja vize koju su izdala nadležna tijela Vijetnama, koje borave u Narodnoj Republici Kini, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Iranu, Italiji, Republici Koreji, Norveškoj, Španjolskoj, Švedskoj i putnicima nositeljima putovnice Velike Britanije obustavlja se valjanost izdanih potvrda.
10. Državljanima Bjelorusije, Japana i Ruske Federacije, nositeljima običnih putovnica, obustavlja se tretman izuzeća od pribavljanja viza.
12. Osoblje aviona u obvezi je davanja medicinskih izjava kao i na samoizolaciju tijekom boravka u Vijetnamu do idućeg zakazanog leta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.