ljubuški

Uveden europski način obračuna odvoza otpada za gospodarstvo

21.06.2018.
u 15:06

Osim što je Ljubuški u posljednje vrijeme postao vrlo uređen grad, s novim nogostupima, kružnim tokovima, presvučenim kolnicima, drvoredima, zelenim površinama, ukupnoj slici sređenog grada važan doprinos daje i to što na ulicama nema otpada i divljih odlagališta, čega je prije desetak i koju godinu bilo u izobilju. Za to su zaslužni općinska vlast i komunalno poduzeće Alba PJ Ljubuški, koji su sklopili sporazum o prikupljanju i odlaganju komunalnog otpada, a svakako i građani koji su prihvatili pravila ponašanja i uredno plaćaju mjesečnu pristojbu za prikupljanje i odvoz otpada.

O kolikom je opsegu posla riječ i kako stoje stvari s tom problematikom, vidljivo je iz informacije o radu tvrtke Alba PJ Ljubuški za 2017. godinu, koja je poslana na uvid i razmatranje općinskim vijećnicima. U 2017. godini s područja općine Ljubuški prikupljeno je i odvezeno na regionalni sanitarni deponij Uborak u Mostaru oko 4650 tona ili 22.500 m3 komunalnog otpada, uklonjeno 14 divljih odlagališta i prikupljeno oko 380 tona reciklažnog otpada.

Pritom je operativno-tehnička pokrivenost općine 100%, jedino nisu uključeni (iako im je ponuđeno) manji dijelovi koji gravitiraju općini Čitluk i koriste njezine javne kontejnere uz korištenje i njezine pitke vode. Međutim, ipak ima još jedan dio gospodarskih objekata i privatnih osoba koji koristi javne kontejnere, stvara divlja odlagališta i ne plaća usluge odvoza otpada, čime se nanosi šteta općini i komunalnom poduzeću Alba. Trenutačno Albine usluge u ljubuškoj općini koristi oko 3380 korisnika, od toga 350 u gospodarskom sektoru, a u stanovima ih je oko 750. Ukupno ima 215 socijalnih slučajeva i oni su posve ili djelomično oslobođeni plaćanja usluge odvoza otpada, a u 2017. godini oslobođen je i Dom za stare i nemoćne “Sv. Josip Radnik”. Gotovo svi gospodarstvenici su prešli na korištenje odvoza otpada preko posude, a u zgradama je svaki ulaz dobio svoju posudu. Uveden je europski način obračuna za gospodarstvo, gdje se plaća skupljena količina otpada, što je velik napredak, ako se zna da je Hrvatska kao članica EU to morala uvesti do 2018. godine. Prikupljanje i obračun odvoza otpada preko posuda doveo je do smanjenja troškova za korisnike.

No, ima i problema.

Na Općinskom sudu u Ljubuškom podneseno je oko 350 tužbi prema gospodarstvenicima i privatnim osobama za nenaplaćene račune. Trenutačna potraživanja nenaplaćenih sredstava iznose oko 720.000 maraka, od čega dužnici iz javnog proračuna duguju 310.000 KM.•

Ključne riječi

Komentara 1

P1
petrus_1
19:32 11.07.2018.

Molim redakciju da ispita vjerodostojnost novinara Ivana Kaleba. Prema saznanjima brojnih čitatelja piše laži. Hvala!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?