VMBiH

Usvojen univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH

10.10.2019.
u 15:05

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo Univerzalni vremenski razmak pregled o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, nakon što je razmotrilo Izvještaj BiH za treći ciklus Univerzalnog vremenskog razmaka pregleda o stanju ljudskih prava koji je sačinjen u skladu sa stavom 5. Aneksa Rezolucije 16/21 Komiteta za ljudska prava UN-a.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će Univerzalni vremenski razmak pregled o stanju ljudskih prava u BiH, putem Ministarstva vanjskih poslova, dostaviti Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi.

U izvještaju se navodi da je dostignut određeno razdoblje pripremljenosti za provođenje europskih pravnih standarda (acquisa) te dodaje da postoji izazov u vezi s usklađivanjem Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Unaprijeđen je antidiskriminacijski okvir, a određeno razdoblje pripremljenosti bh. institucija postoji i u pogledu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, gdje se provode usvojene strategije.

U oblasti pravosuđa posebno su važne izmjene Zakona o kaznenom postupku usklađene s međunarodnim standardima koje trebaju povećati sposobnost institucija da rješavaju predmete teškog organiziranog kriminala, korupcije i drugih izazova koji se tiču vladavine prava – priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dodaje se da postoji određeni napredak u oblasti zaštite ljudskih i prava manjina, ali da  sporije napreduju procesi u vezi sa zaštitom novinara i branitelja ljudskih prava, gdje su pokrenute određene aktivnosti koje treba završiti.

Unaprijeđeno je zakonodavstvo u vezi sa zaštitom od rodno zasnovanog nasilja, posebno nasilja u obitelji, a glavni izazov za iduće razdoblje  je efektivnija primjena propisa u ovoj oblasti.

Kada je u pitanju civilno društvo, postignut je određeni napredak u uspostavljanju institucionalnih mehanizama za suradnju između vlada i organizacija civilnog društva - navodi se u priopćenju.

Provodi se Akcijski plan za djecu 2015-2018 i nastoji se unaprijediti sistem koordinacije i suradnje svih uključenih institucija, uključujući i civilno društvo.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo izmijenjeni tekst obrasca rezervacije i notifikacija u odnosu na Konvenciju koje čine sastavni dio Prijedloga osnova za pristupanje Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima (MAC), koje je Vijeće ministara BiH utvrdilo na sjednici održanoj u rujnu ove godine.

Ministarstvo financija i trezora će izmijenjeni tekst rezervacija i notifikacija, koje su sastavni dio Prijedloga osnova za pristupanje Konvenciji, dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

MAC predstavlja najopširniji multilateralni instrument koji omogućava sve oblike porezne suradnje potrebne u borbi protiv porezne evazije i izbjegavanja plaćanja poreza - navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije