Najveći blagdan

Uskrs se bliži, sve više kupaca iz Hrvatske po jeftiniju hranu dolazi u bh. trgovačke centre

storyeditor/2023-04-05/granica.jpg
06.04.2023.
u 20:30

Otkako je Republika Hrvatska uvela euro, prekogranična područja ponovno su postala meka za dobru kupnju

Solidno popunjeno parkiralište kod trgovačkog centra u Gorici, u općini Grude, na granici s Imotskim, a među registracijskim oznakama prednjače splitske i imotske, piše Večernji list BiH. Izgleda da Schengen nije osobito poremetio trgovinu iako je svašta najavljivano ranijih godina.

Šunka povoljnija

- Kupujem jednako kao i do sada, izvršim povrat poreza i zadovoljan sam. Smatram samo da treba ukinuti ovu zabranu da prenesem u Hrvatsku meso i mlijeko te njihove prerađevine. Rolana lopatica je 12,95 KM, dimljena šunka 13,95 KM po kilogramu, dok je šunka u ovitku kod nas po devet eura, gotovo 18 KM. Da se sve može prenijeti preko granice, značajno bi se uštedjelo, osobito kad se uzme u obzir povrat PDV-a - priča nam sugovornik iz Splita dok prati popis proizvoda na papiru. Po starinski, rekli bismo.

- Supruga nije mogla doći jer radi pa sam ja krenuo u šoping. Kupit ću ovdje ono što mogu prenijeti, a onda ću u Imotskom uzeti hranu koju ovdje ne smijem kupiti zbog granice i svi će biti zadovoljni - ističe. Kaže i da je osjetan rast cijena u Hrvatskoj otkad je uveden euro. - Redovito kupujem na akcijama jer se drukčije ne bi moglo. Onda, od trgovine do trgovine, još ako mogu propješačiti, naravno da sam zadovoljan. Ima dobrih akcija. Primjerice, kad jedan lanac prebaci svoje njemačke proizvode pa im snizi cijenu, to se odmah rasproda - naglašava.

Koliko će se ove godine potrošiti za Uskrs? Što primjećujemo u tom lancu uz granicu, računi se vrte oko 100 KM. U samo godini dana proizvodi su u prosjeku poskupjeli od 20 do 30 posto. Domaća jaja i do 70 posto. - Neće račun ostati na ovome. Danas sam kupila jaja, sir, šunku, svinjski but, mladi luk..., a već sutra ću se sjetiti da sam nešto zaboravila pa ću požuriti da i to kupim, onda će se naći još nešto. I ode račun na mnogo veći iznos - kroz smijeh nam govori gospođa koju smo zatekli na blagajni, a to je i istina jer se redovito nešto zaboravi i onda se ponovno ide u kupnju. Iako sindikati pozivaju da se ne kupuje u posljednji tren jer Uskrs je i prodavačima, rijetki za to mare. Većina kupnje prebacuje se upravo u to vrijeme - 5 do 12. Bit će i onih koji će kupovinu obaviti zahvaljujući pozajmici. Naime, dosta je tvrtki u Bosni i Hercegovini koje plaću daju tek polovinom mjeseca, a blagdani su ove godine ranije. Ipak, štedjeti se neće. Tradicija je da se na stolu nađe dovoljno jela i pića za obitelj, prijatelje, putnike namjernike...

Iako je kupnja darova tradicionalno vezana uz božićne i novogodišnje blagdane, i za Uskrs mnogi žele počastiti, barem sitnicom, sebe i svoje bližnje. Ulazimo i u butik kod granice kako bismo vidjeli kako tu sve funkcionira. Sjetili smo se prošlog boravka, kad je čovjek iz Dalmacije zahvaljivao prodavačicama što je mogao platiti i kunama i eurima.

Euro, marka...

- Sada samo marke i euri dolaze u obzir, a s kunama više nitko ne dolazi - priča nam prodavačica koju smo zatekli. Kaže kako i zakonski treba regulirati korištenje eura. - Mi smo granično područje i nećemo sada vraćati kupca koji je došao samo s eurima ili ga slati u mjenjačnicu kad ni mi ne znamo dobro gdje se one nalaze. Konvertibilna marka je, koliko sam upućena, vezana uz euro i ne znam što se ne dopusti njezino korištenje. Iskreno, najradije bih da smo i mi dio eurozone pa da je lakše računati kada dođu susjedi. Ionako su gotovo svi vezani uz euro - priča nam. Gužva je, kaže, standardna. - U koroni sam mislila da ćemo svi propasti. Granice su se zatvorile, a dugo potom nitko nije prelazio. No, vratilo se to nekako. Postoji neka navika kupnje, prekogranična suradnja, oduvijek smo naslonjeni jedni na druge, tako je i sada. Vjerojatno ja neću doživjeti, ali lijepo će biti kada BiH postane dio Europske unije i Schengena pa da ne gledamo više na ove granice - zaključuje sugovornica gledajući u daljinu, odakle stižu nova vozila s hrvatskim oznakama, a uskoro će i dijaspora iz Njemačke... Bit će potrošnje...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije