Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uprava za neizravno oporezivanje BiH započela javnu kampanju 'Stop švercu'

28. svibnja 2022. u 11:52 0 komentara 55 prikaza

Uprava za neizravno oporezivanje započela je javnu kampanju „Stop švercu“, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza i nezakonitom prometu roba, a posebno duhanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07. 

U ovogodišnjoj kampanji „Stop švercu“ građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, kako bi dežurni ovlašteni službenici UNO mogli u realnom vremenu izvršiti provjeru na terenu.

Prošlogodišnja akcija Uprave „Stop švercu“ rezltirala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima.

Iz UNOBiH podsjećaju da je , od 2009. godine, od kada je Bosna i Hercegovina krenula u proces usklađivanja oporezivanja akcizom duhana i duhanskih proizvoda, broj izdanih akciznih markica konstantno  bio u padu svih prethodnih godina. Međutim, 2021. godine,  kada je UNO provela prvu javnu kamapanju „Stop švercu“ koja je imala za cilj suzbijanje „crnog tržišta duhana“ u BiH, desilo se da je broj izdanih akciznih markica UNO za duhan i duhanske prerađevine zabilježio rast. Naime, 2021. godine UNO je ukupno izdala 208 milijuna komada akciznih markica, dok je npr. 2020. godine ukupno izdano 185 milijuna komada.

- Važno je da se rast broja izdanih akciznih markica nastavio  i u 2022. godini. Podaci pokazuju da je u četiri mjeseca 2022. godine ukupno izdano 74,5 milijuna komada akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakiranja duhana za motanje i pušenje, dok je u istom periodu 2021. godine izdano 56,6 milijun komada, što  predstavlja porast za 31,6 posto. Ovo su definitivno podaci koji govore u prilog činjenici da se u posljednje dvije godine smanjuje procenat tzv. „crnog tržišta“ duhana u BiH -  navode iz UNO.

Ovakvim statistikama, kako se dodaje,  svakako su znajačan doprinos dale i brojne akcije službenika Uprave za neizravno oporezivanje iz grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz sva četiri regionalna centra UNO (Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla).  Samo u prošloj, 2021. godini, ovlašteni službenici UNO oduzeli su cigareta i duhana koji su se nezakonito prodavali u BiH u vrijednosti 5,3 milijuna KM, dok je u četiri mjeseca 2022. godine oduzeto cigareta i duhana bez akciznih markica UNO u vrijednosti većoj od pola milijuna KM.

U vezi sa carinskim prijevarama na internetu i cyber kriminalu, UNO je prepoznala ovu problematiku te je u Planu rada odredila da će posebnu pažnju posvetiti preduzimanju radnji, mjera i aktivnosti u cilju istraživanja, otkrivanja, sprječavanja i procesuiranja ovih kriminalnih aktivnosti po pitanju nezakonitosti u vezi s neizravnim oporezivanjem. S tim u vezi, službenici UNO prate i internet stranice i društvene mreže na kojima se vrši prodaja ilegalno proizvedenih duhanskih prerađevina.  

- Prihodi od neizravnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od neizravnih poreza u najvećoj mjeri se financiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Zaključno sa današnjim danom UNO je prikupila 3 milijarde i 755 milijuna KM, što je više za 672 milijuna ili 22 posto u odnosu na isti period prošle godine - navode iz UNO.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.