konferencija

UPFBiH i Večernji list organiziraju poslovnu konferenciju privrednika i vladinog sektora o „Inicijativi 20+5+6“

21.08.2019.
u 16:05

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Večernji list, a pod pokroviteljstvom Izaslanstvom Europske unije u BiH organiziraju konferenciju  „Inicijativa 20+5+6 - Stanje i perspektive razvoja privrede“.  Konferencija će se održati 04. rujna 2019. godine u Hotelu Mepas u Mostaru,  a očekuje se sudjelovanje više od 200 biznismena, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te međunarodnih organizacija prisutnih u BiH. 

Konferencija  „Inicijativa 20+5+6 - Stanje i perspektive razvoja privrede“ će na jednom mjestu okupiti poslodavce i predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te omogućiti da se u direktnom razgovoru dobiju stavovi predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti o zakonskim rješenjima koja je predložilo Udruženje poslodavaca FBiH kroz „inicijativu 20+5+6“. 

Podsjećamo,  UPFBiH uputilo je sredinom ožujka inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za usvajanje inicijativa i zakona, među kojima je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljeni sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, fiskalnim sistemima, cestovnom prometu, privatizaciji poduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji bi trebali biti razmatrani po skraćenom postupku. 

Osim toga, UPFBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o financijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak s analizom, doprinosima s analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih taksi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH. 

Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakona o privrednim društvima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o porezu na dobit, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o naftnim derivatima, te Zakona o sudskim taksama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH.  UPFBiH je Vladi i Parlamentu FBiH uputilo i šest inicijativa koje se odnose na direktno uključivanje socijalnih partnera u izradu zakonskih prijedloga. 

Svi zakonski prijedlozi i inicijative u okviru „Inicijative 20+5+6“ imaju za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?