Naslovnica Vijesti

UN će nastaviti aktivnosti u misiji podrške miru i procesu pomirenja u BiH

08. ožujka 2018. u 13:59 0 komentara 23 prikaza

Predsjedatelj Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović, njegova zamjenica Nermina Kapetanović i članovi Zajedničke komisije Fehim Škaljić, Zdenka Džambas i Sifet Podžić razgovarali su danas s pomoćnikom generalnog tajnika Ujedinjenih nacija (UN) za politička pitanja Miroslavom Jenčom, koji boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

Tijekom sastanka, kojem je prisustvovala i rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, članovi Zajedničke komisije predstavili su visokom gostu aktualnu političku situaciju u BiH uoči Općih izbora u listopadu ove godine, napredak BiH u procesu europskih integracija, kao i ulogu Zajedničke komisije za europske integracije i PSBiH u tom procesu.

Ističući činjenicu da je u proteklih nekoliko godina BiH napravila značajne korake na putu ka kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji (EU), članovi Zajedničke komisije naglasili su da nova Strategija Europske komisije za zemlje zapadnog Balkana i nedavna posjeta predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera predstavljaju značajno ohrabrenje za našu zemlju da nastavi sa provođenjem reformi s ciljem dobijanja kandidatskog statusa i otvaranja procesa pregovora za punopravno članstvo u EU.

Govoreći o suradnji sa zemljama regije, članovi Zajedničke komisije ocijenili su da se, kroz bilateralne susrete na najvišoj razini, kao i kroz regionalne inicijative i Berlinski proces, čine napori kako bi se unaprijedlili odnosi sa susjednim zemljama, kako na političkom tako i na ekonomskom planu, kroz realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata.

Ukazano je i na činjenicu da političari u BiH moraju pronaći kompromisna rješenja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, kao i da se moraju činiti napori na planu borbe protiv korupcije, uspostavljanja vladavine prava i poštovanja ljudskih prava u skladu sa UN-ovim i drugim međunarodnim konvencijama.

Ohrabrujući službenike BiH da riješe sporna pitanja, pojačaju regionalnu suradnju i ubrzaju put ka EU, pomoćnik generalnog tajnika Miroslav Jenča naglasio je da će UN nastaviti da aktivno sudjeluju u misiji podrške miru i procesu pomirenja u BiH, kao i u podršci implementaciji Programa UN-a o održivom razvoju 2030., te ciljevima održivog razvoja, priopćenoje iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.