Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ulaganja britanskog Adriatic Metalsa najveća su strana investicija u BiH

13. listopada 2021. u 16:30 0 komentara 718 prikaza

Britanska kompanija Adriatic Metals, čija bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu, pokrenula je na Londonskoj burzi najveću prodaju dionica ove godine. 
Ugledni Financial Times, naime, piše kako ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću izravnu stranu investiciju u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini od proglašenja njezine neovisnosti ranih 1990-ih godina prošloga stoljeća. Za razliku od mnogih zemalja u Europi, u kojima je sve teže otvoriti nove rudnike, bh. političari traže način kako privući strane investitore nudeći nisku stopu korporativnog poreza u iznosu od 10 posto. U prosjeku je potrebno 16 godina za dobivanje dozvola i pokretanje proizvodnje u novom rudniku. Ako sve bude teklo po planu, Adriatic bi trebao ispuniti ovaj cilj u četiri godine. 
- Pozdravljamo posvećenost Adriatic Metalsa u obnavljanju bh. rudarske industrije, imajući u vidu planirana ulaganja u Rudnik Vareš, koji će biti najveća pojedinačna strana investicija u metalsku industriju ove zemlje do sada - izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH. 
Paul Cronin, bivši bankar i generalni direktor Adriatic Metalsa, osnovao je ovu kompaniju nakon što je kupio tvrtku koja posjeduje dozvole za istraživanje za područje oko rudarskog grada Vareša i započela su bušenja. Uspjeh je odmah uslijedio nakon što je otkriveno nalazište Rupice. 
- Kada sam otišao u BiH procijeniti ove projekte, pregledao sam materijal koji nitko ranije nije pregledao, koji je potom digitaliziran i unesen u naš softverski model - kaže Cronin za Financial Times. 
Visokokvalitetna ruda iz nalazišta Rupice omogućit će kompaniji, nakon što započne rad u podzemnom rudniku, 2023. godine povratiti uložene investicije za manje od godinu dana. 
Cronin planira zaradu dobivenu od rudnika iskoristiti za financiranje dodatnih istraživanja u ovom kraju te druge akvizicije, prvenstveno u Europi. 
- Željeli bismo imati neke od metala koji se koriste u proizvodnji baterija. Sigurno nikal, ali i kobalt. Također, željeli bismo i neke dragocjene metale. Srebro ima ulogu u procesu dekarbonizacije, osobito jer se koristi u proizvodnji solarnih panela - ističe Cronin.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.