Usvojeni važni zaključci

Ukida se prijevoz kombi-vozilom radi smanjenja čekanja na granici BiH i RH

10.06.2019.
u 15:00

Vožnja putnika kombi-vozilima na relaciji BiH - Hrvatska, što je bio čest slučaj u posljednjih 20-ak godina, bit će uskoro zabranjena ako se i službeno usvoje zaključci sa sastanka Mješovitog povjerenstva za cestovni prijevoz putnika i roba s RH i BiH, piše Večernji list BiH.

Nelegalni prijevoz

Na sastanku je istaknut, kako piše u priopćenju, “problem nelegalnoga linijskog prijevoza putnika kombi-vozilima te je utvrđeno i uvršteno u protokol da se međunarodni linijski prijevoz putnika smije obavljati samo autobusima te da će obje strane, u okviru zakonskih mogućnosti, poduzimati mjere za sprječavanje nelegalnoga linijskog prijevoza”. Izaslanstvo BiH informiralo je čelnike Povjerenstva za cestovni prijevoz putnika i roba RH da se u BiH međunarodni prijevoz putnika obavlja samo autobusima. Hrvatska strana je zamoljena da, ako se prilikom kontrole utvrdi obavljanje međunarodnog prijevoza kombi-vozilima registriranim u BiH, ta vozila vrati u državu registracije, odnosno zabrani daljnje obavljanje prijevoza. Ugodna vijest stiže za sve korisnike autobusnog prijevoza između BiH i Hrvatske. Obje strane složile su se kako će zbog dugih čekanja na graničnim prijelazima između dviju država zatražiti od mjerodavnih tijela da se postupak prelaska državne granice u budućnosti ubrza, posebno u linijskom prijevozu putnika, koliko je to moguće u okviru važećih propisa i postupaka. Čelnici Mješovitog povjerenstva za cestovni prijevoz putnika i roba s RH i BiH dotaknuli su se i problema povremenog prijevoza putnika između dviju država koji se obavlja u skladu s Interbus ugovorom, a koji su potpisale obje strane. “Hrvatska strana istaknula je da postoje određeni problemi kada postoji potreba da hrvatski autobus prazan ili s putnicima tranzitira državno područje BiH kako bi obavio vožnju između polazišta i odredišta u Hrvatskoj (primjerice Osijek - Dubrovnik), a u kojem slučaju se ne dopušta ulazak tog autobusa. Dogovoreno je moguće obavljanje navedenih vožnji, a prijevoznici u tom slučaju moraju imati na odgovarajući način popunjen “Interbus putni list”. Dvije strane razmijenile su informacije vezane za potpisivanje protokola uz Interbus ugovor kojim se regulira obavljanje linijskog prijevoza putnika. Bh. strana zamolila je hrvatsku da zatraži da u postupku kažnjavanja bh. prijevoznika zbog počinjenja bilo kojeg prekršaja po prvi put primjenjuje blaže kazne u okviru propisanog raspona kazni.

Kažnjavanje prijevoznika

Hrvatska strana je upozorena i na slučaj kažnjavanja prijevoznika zbog neposjedovanja CEMT dozvole, iako je u vrijeme kontrole obavljao bilateralni prijevoz za koji mu nije potrebna dozvola. Obje strane suglasne su da se od prijevoznika može tražiti dozvola samo za prijevoz koji obavlja u vrijeme inspekcijske kontrole. Vlada Srbije početkom 2017. uvela zabranu prijevoza putnika u putničkim vozilima. Tom zabranom prijevoz kombijem od vrata do vrata prestao je s radom. Razlog odluke je sigurnost, dok prijevoznici smatraju da su njihovi kombiji sigurniji nego autobusi stari i po nekoliko desetljeća, prenosi B92. Put od stana do prijevoza mogao bi postati teži i dulji. Zakon predviđa zabranu prevoženja putnika u putničkim vozilima. To su vozila koja imaju manje od devet sjedišta, što praktički znači da prijevoz kombijem od vrata do vrata prestaje s radom.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije