9. prosinca upitnik će biti dostavljen BiH

Ugovorom o EU iz 1993. godine nastala najmoćnija asocijacija današnjice

eu
08.12.2016.
u 09:06

 Upitnik Europske komisije s oko 3.500 pitanja, koji će  9. prosinca biti dostavljen Bosni i Hercegovini, važna je prekretnica za BiH kada je u pitanju njen put ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji (EU).

Ovaj korak uslijedio je nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović 15. veljače predao bh. zahtjev za članstvo u EU, jednu od najmoćnijih asocijacija današnjice.

Europska unija (EU) jedinstveno je privredno i političko partnerstvo 28 europskih država koje zajedno pokrivaju veliki dio kontinenta, a osnovana je nakon Drugog svjetskog rata, dok se 2013. posljednja Uniji priključila Republika Hrvatska.

Sve je počelo poticanjem privredne suradnje. Tako je 1958. nastala Europska ekonomska zajednica (EEZ), u okviru koje je u početku pojačana privredna suradnja šest zemalja - Belgije, Njemačke, Francuske, Italije, Luksemburga i Nizozemska. Otada je stvoreno veliko jedinstveno tržište.

U srpnju 1979. godine održani su prvi izbori za Europski parlament. To je institucija koja predstavlja građane država članica zajednice, a broj članova parlamenta je razmjeran udjelu stanovnika pojedine države u ukupnom broju stanovnika zajednice.

Godine 1981. EEZ se priključuje Grčka, a pet godina kasnije i Španjolska i Portugal. Time je ojačana prisutnost zajednice na jugu Europe i potaknuta važnost proširenja programa regionalne pomoći.

Nakon pada Berlinskog zida 1989. mijenja se politička slika Europe. Uspostavlja se demokracija u svim zemljama srednje i istočne Europe, koje su dotad bile pod sovjetskom kontrolom. Sovjetski savez prestaje postojati 1991. kada se raspada na 15 država.

U međuvremenu su države članice pregovarale o novom Ugovoru o Europskoj uniji, koji je Europsko vijeće prihvatilo 1991. godine u Mastrihtu. Ugovor je stupio na snagu 1. studenog 1993. Tim ugovorom stvorena je Europska unija.

U siječnju 1995. godine Europska unija je proširena na još tri države članice Švedsku, Austriju i Finsku. Europska unija je već tada uveliko počela raditi na ostvarenju značajnog cilja - uvođenju jedinstvene valute. Tako je 1999. uveden euro za financijske (negotovinske) transakcije, a tri godine poslije našle su se u opticaju kovanice i novčanice eura.

Nedugo zatim dogodilo se najveće proširenje Europske unije u povijesti kada je 1. svibnja 2004. godine 10 zemalja postalo članicama i to Češka, Slovačka, Poljska, Malta, Kipar, Slovenija, Mađarska, Estonija, Latvija i Litva.

To peto proširenje je imalo  političku i moralnu dimenziju. Omogućilo je svim europskim zemljama, bez obzira na geografski položaj, kulturu, povijest i težnje, pridruživanje europskoj obitelji.

Prvim danom 2007. članicama Europske unije postale su Bugarska i Rumunija, a 1. srpnja 2013.  njima se pridružuje i Hrvatska.

Pristupanje Europskoj uniji složen je i dugotrajan postupak. Kada država pristupnica ispuni uvjete za članstvo, mora primijeniti pravila i propise EU u svim područjima.

Europska unija temelji se na vladavini prava. Njeno sveukupno djelovanje zasniva se na ugovorima o kojima su dobrovoljno i demokratski odlučile sve države članice. Tim su obvezujućim sporazumima utvrđeni ciljevi EU u brojnim područjima djelovanja.

Jedinstveno ili "unutarnje" tržište glavni je privredni pokretač EU, koji omogućuje slobodno kretanje većine robe, usluga, novca i osoba. Drugi je ključni cilj razvijanje tog velikog resursa da bi Europljani od njega imali što veću korist.

Jedan od osnovnih ciljeva EU jeste promoviranje ljudskih prava unutar Unije i u svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?