Naslovnica Vijesti

Učestalo geliranje noktiju može biti opasno, dermatolozi savjetuju: Zaštitite kožu

Dermatolozi savjetuju kako bismo trebali poduzeti mjere kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.
20. svibnja 2019. u 21:34 0 komentara 81 prikaza
Foto: Getty Images

Geliranje noktiju metoda je kojom uredni i ukrašeni nokti traju i do mjesec dana, što je mnogo dulje od običnog lakiranja noktiju. 

Ipak, čini se kako konstantno geliranje noktiju ipak ima određene rizike, poput mogućnosti nastanka infekcija, starenja kože, ali i rizika od oboljevanja od raka kože.

Dermatolozi savjetuju kako bismo trebali poduzeti mjere kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.

"Dosad imamo dovoljno saznanja kako je potrebno dati preporuke za zaštitu kože, kaže Dr. Chris Adigun, dermatolog iz Sjeverne Karoline za Daily Mail.

Navodi kako bi kožu trebali zaštiti rukavicama kada je izlažemo UV lampama, odnosno, savjetuje kako svakako trebali izbjegavati kremu sa zaštitinim faktorom pod UV lampom, ali kožu treba zaštititi rukavicama kako bi se smanjio rizik od posljedica starenja kože i drugih zdravstvenih opasnosti. Naime, opasne tvorbe na koži, među kojima i melanomi, razvijaju se posljednjih godina upravo ispod nokta, i u okolnom tkivu.

Led lampe ili UV lampe koje se koriste pri manikuri emitiraju četiri puta jače opasno UVA zračenje nego što je prirodno zračenje tih zraka, upozorila je prije dvije godine i dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije za 24 sata. 

Postoje različite studije koje su potvrdile povezanost i utjecaj UVA spektra zraka na razvoj karcinoma bez obzira na to što još ne postoje dokazi o striktnoj povezanosti UV lampi i porasta broja karcinoma kože. Doduše, umjerenost u svemu uvijek je ključ uspjeha, pa je tako i s ovom vrstom manikure.  

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.