Intenzivirane aktivnosti Ministarstva pravosuđa BiH na čelu s Davorom Bunozom

Ubrzava se usklađivanje pravnog sustava BiH s EU-om

18.03.2023.
u 18:47

Komunikacija, koordinacija, suradnja - Ministarstvo pravosuđa BiH na čelu s ministrom Davorom Bunozom u vremenu velikog zamaha na putu prema Europskoj uniji ima važnu ulogu u brojnim procesima koji za cilj imaju usklađivanje s europskom pravnom stečevinom, kao i modernizaciju ukupnog sektora pravosuđa u BiH, a upravo se kroz gore navedene pojmove ostvaruje dijalog sa svim nadležnim institucijama u zemlji, od županije, preko entiteta do države.

U Ministarstvu pravde BiH, potvrđeno je za Večernji list, intenzivno se radi na izradi Strategije za reformu sektora pravde i Akcijskoga plana za njegovu provedbu. Riječ je o dokumentu od velike važnosti za to ministarstvo budući će Strategija biti okvir za donošenje ključnih zakona, brže i učinkovitije postupanje pravosudnih institucija i generalno poboljšanje i unapređenje vladavine prava u BiH. Informaciju o detaljima rada usvojilo je i Vijeće ministara BiH na svojoj posljednjoj sjednici. Ključni dio informacije odnosi se na zaključke kojima se jača komunikacija i suradnja s nadležnim entitetskim ministarstvima kako bi se nastavile aktivnosti na izradi ove strategije i ponovno aktivirao rad Radne skupine zadužene za njezinu izradu, koji je u zastoju od 2021. godine. Očekivanja su kako će ministar prijedlog strategije za reformu sektora pravosuđa u BiH i akcijskog plana početkom lipnja 2023. godine uputiti Vijeću ministara BiH, Federalnom ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske i Pravosudnom povjerenstvu Distrikta Brčko BiH, u cilju usvajanja na sjednicama Vijeća ministara BiH, vlada Federacije BiH i Republike Srpske i Pravosudnog povjerenstva Distrikta Brčko BiH.

Aktivnosti Ministarstva prepoznate su i u europskim okvirima, pa je tako na nedavnom sastanku s veleposlanicima zemalja Europske unije ministar Bunoza dobio pohvale za svoj dosadašnji angažman na poziciji državnoga ministra pravosuđa te poticaj da nastavi intenzivno raditi na jačanju vladavine prava. Još jednom je istaknuto kako zemlje Europske unije daju punu podršku BiH na njezinu putu u punopravno članstvo u EU.

A kako bi se dodatno ubrzale reforme u sektoru pravosuđa, koje između ostaloga, ubrzavaju i sveukupni europski put BiH, pokrenute su procedure kako bi BiH pristupila važnom programu Europske unije "Pravosuđe 2021. - 2027. godine". Pritom će Ministarstvo pravosuđa uputiti pismo interesa nadležnoj općoj upravi Europske komisije radi pristupanja ovom programu.

Što takav program donosi BiH? Odgovor je jasan - BiH bi se na ovaj način otvorio put za unapređenje i ubrzanje provođenja ključnih reformi u sektoru pravosuđa u BiH, a što bi stvorilo uvjete za ubrzanje procesa europskih integracija. Istodobno, otvorila bi se i mogućnost unapređenja pravosudne suradnje nadležnih institucija BiH i zemalja članica EU-a. Bunoza je tijekom svojih sastanaka s visokim dužnosnicima iz Europske unije jasno dao do znanja kako su EU integracije i vladavina prava najvažnija i osnovna zadaća mandata. Tako je prilikom susreta s dr. Urlike Hartmann, veleposlanicom Austrije u BiH, i Georgeom Stawuom, atašeom za pravosuđe za jugoistočnu Europu vlade Austrije, istaknuo kako BiH svoje propise mora uskladiti s europskom pravnom stečevinom poštujući društveno uređenje BiH i da su to sve teški procesi kroz koje zemlja mora proći, ali da nema alternativu jer je Bosni i Hercegovini mjesto u zajednici zemljama Europske unije. Kada je riječ o tematici pravosuđa u Bosni i Hercegovini, od iznimnog je značaja imati koordinaciju između različitih razina vlasti, sukladno zakonskim i ustavnim nadležnostima. Tako je nedavno Bunoza održao sastanak s Matom Jozićem, ministrom pravosuđa Federacije BiH, a sugovornici su se dotakli tema o strukturnom dijalogu, zakonima o kaznenom postupku, sudovima te Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. U otvorenom razgovoru istaknuto je kako mora postojati intenzivna suradnja između dviju institucija sa zajedničkim ciljem ostvarivanja svih zadaća koje su postavljene pred bh. pravosudne institucije kandidacijskim statusom za pristupanje Europskoj uniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije