Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U svijetu transplantacije obustavljene na mjesec - dva, u BiH i dalje sve na čekanju

18. listopada 2020. u 14:54 0 komentara 49 prikaza
halima resić

Donorska mreža u Bosni i Hercegovini provodi aktivnosti edukacije i obilježavanja mjeseca doniranja organa u Europi, a naročitu pažnju morali smo posvetiti zastoju u transplantacijama u BiH, koji traje sedam mjeseci i apelirati nadležnima da bolnice što prije započnu sa radom, dok su pacijenti koji su obrađeni još sposobni za primanje organa - kazala je u razgovoru za Fenu predsjednica Udruge Donorska mreža BiH i Udruga liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH prof. dr. Halima Resić.

Prema njenim riječima, s obzirom da je posljednjih sedam mjeseci na snazi obustava transplantacija u BiH, pacijenti na dijalizi koji imaju donore u rodbini čekaju da se ponovo započne sa zahvatima, neki prikupljaju novac samoinicijativno za inozemstvo, a neki putem Zavoda zdravstvenog osiguranja bivaju transplantirani u inozemstvu, što ovisi od kliničkih centara koji vode njihove slučajeve.

Resić najavljuje da će tijekom ovog mjeseca biti organizirana tri okrugla stola (Cazin, Sarajevo i Ključ), kao i ulične akcije informiranja građana i potpisivanja donorskih kartica, ističući kako nastoje i putem društvenih mreža i medija proširiti informacije o donorstvu. Također, nastoje ojačati Donorsku mrežom partnerstvom sa srodnim udrugama, organima vlasti, ali i privatnim kompanijama čija im je podrška izuzetno potrebna.

Napomenula je da, kada se govori o Donorskoj mreži, ne govori se samo o transplantaciji bubrega, nego i rožnica, jetri i potrebama za transplantacije srca, koje se ne rade u BiH.

Resić je naglasila da su početkom pandemije koronavirusa, obustavljene sve transplantacije u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu. Dok je u ostatku svijeta, kako je istaknula, obustava trajala mjesec do dva, kod nas ona još uvijek traje.

- Prije same pandemije, početkom godine, od jednog preminulog donora s moždanom smrti, transplantirana su dva bubrega, jetra i dvije rožnice, dakle ukupno pet transplantacija - kazala je Resić.

Kada su u pitanju potencijalni donori, ona je istaknula da trenutno u BiH postoji oko 65.000 osoba koje nose potpisane donorske kartice.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.